Bula (listina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bula (latinsky bulla) je významná veřejnoprávní listina, vydaná papežem nebo císařem. Pojem se užíval pro panovnické výnosy ve středověku a pro papežské buly se užívá dodnes.

Olověné pečeti papežských bul (12. stol.)

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zlatá bula sicilská (1212)

V antice slovo znamenalo nejprve pouzdro, které svobodní muži nosili na krku jako amulet. Vedle toho se užívalo i pro pečeti, zprvu kousky hlíny na koncích provázku, jímž byl ovázán svitek, svinutá listina. Do hlíny se někdy otiskovalo pečetidlo. V raném středověku nahradil hlínu vosk, který bylo třeba chránit pouzdrem. Papežské slavnostní listiny se pečetily olovem, byzantští a pak i římští císařové užívali i zlatou pečeť – odtud Zlatá bula. Slovo bula se v tomto významu vyskytuje až od 13. století a označuje mimořádně důležité listiny. Význam slova, které původně znamenalo pouzdro, se tak přenesl na pečeť v pouzdře, později i na zpečetěnou listinu. Do angličtiny slovo přešlo přes francouzštinu jako bill a znamená zákon nebo významnou listinu (například Bill of rights, Listina lidských práv), později i účet, směnku atd.[1]

Papežské buly[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Papežská bula.

Od pozdního středověku se jako bula označují jen papežské listiny zvlášť významné a slavnostní, které začínají ustálenou formou „Já, N.N., biskup, služebník služebníků Božích“, načež následuje tak zvaný incipit, podle něhož se bula jmenuje a jak se na ni také odkazuje. První řádek se psal velkým a ozdobným písmem, na konci následuje datum (místo, den a rok), podpisy papeže nebo kancléře, podpisy svědků a pečeť. Na lícové straně pečeti byly hlavy apoštolů, svatého Petra a Pavla, na rubu jméno papeže a rok. Od 19. století se místo pečeti užívá červené razítko, ale mimořádně významné listiny se dodnes pečetí olovem. Dnes má většina papežských výnosů formu dopisu (breve) nebo encykliky (okružní dopis).

Slavné buly[editovat | editovat zdroj]

Pečeť Zlaté buly Karla IV. (1356)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Bula papeže Urbana VIII. s olověnou pečetí (1637)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Papal bull na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]