Budova Organizace spojených národů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budova Organizace spojených národů
Budova OSN
Budova OSN
Základní informace
Slohinternacionální styl
ArchitektiOscar Niemeyer, Le Corbusier, Harrison & Abramovitz, Julio Vilamajó, Howard Robertson, Skidmore, Owings and Merrill, Liang S'-čcheng, Ernest Cormier, Sven Markelius, Best Overend, Wallace Harrison a Gaston Brunfaut
Výstavba9. října 1952
Cena65 000 000 $
Poloha
AdresaManhattan, Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Nadmořská výška12 m
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Budova OSN (anglicky UN headquarters) je sídlem Valného shromáždění OSN a Sekretariátu OSN. Nachází se na náměstí United Nations Plaza na Manhattanu v New Yorku, je vysoká 155 metrů a má 39 podlaží. Celý objekt má právo exteritoriality, i když se v něm jako platidlo používá americký dolar.

Po založení OSN se konala první shromáždění v londýnské Methodist Central Hall, pařížském Palais de Chaillot a na newyorském předměstí Lake Success, nakonec bylo rozhodnuto vybudovat stálé sídlo organizace v New Yorku. V roce 1948 věnoval John D. Rockefeller, Jr. městu sedmihektarový pozemek bývalých jatek v okrsku Turtle Bay na břehu East River. Stavbou sídla byli pověřeni architekti Wallace Harrison a Max Abramowitz, výsledný architektonický návrh byl kolektivním dílem mezinárodní komise, v níž byli zastoupeni také Le Corbusier a Oscar Niemeyer. Stavba byla dokončena 9. října 1952 a stála 65 milionů dolarů. V roce 1961 byla k budově přistavěna Knihovna Daga Hammarskjölda.

Na prostranství před budovou se nachází pomník nenásilí v podobě revolveru se zauzlovanou hlavní od švédského umělce Carla Fredrika Reuterswärda a socha Překovejte meče v pluhy od Jevgenije Vučetiče ze SSSR.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]