Budimírský zámek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budimírský zámek
Účel stavby

veřejnosti přístupné muzeum

Základní informace
Přestavba18. století
Poloha
AdresaKošický kraj, Budimír, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Budimírský zámek
Budimírský zámek
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Budimírsky zámek byl původně hrad přestavěný na zámeček, ve kterém se dnes nachází muzeum. Nachází se v obci Budimír.

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Budimírský zámeček je klasicistní tereziánská stavba z 2. třetiny 18. století s pozdějšími vnitřními úpravami. Dvoupodlažní trojtraktová bloková budova s erbem na fasádě sloužila jako panské sídlo větve Ujházyů. Místnosti mají valené křížové a klášterní klenby, v někdejší reprezentační místnosti je empírová nástěnná malba. Budova je vsazena do nového francouzského parku a oplocená novým oplocením v klasicistním slohu.

Současný stav[editovat | editovat zdroj]

Objekt měl do roku 1985 různé majitele, část sloužila Technickému muzeu jako depozitář, část místní škole. Celková rekonstrukce objektu, včetně parkových úprav, trvala pět let a zámeček byl veřejnosti zpřístupněn v roce 1990. Původní plán počítal se stálou expozicí, praxe si však vyžádala změnu této koncepce. V části suterénních prostor jsou umístěné depozitáře Slovenského technického muzea.

Ve výstavních prostorách jsou instalovány v kratších či delších časových intervalech malé komorní výstavy. Kromě výstav zaměřených na dějiny techniky se zde střídají výstavy věnované historii a umění. K bohaté programové skladbě přispívají i výstavy ze sbírek soukromých podnikatelů – majitelů starožitností, jakož i soukromých sběratelů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Budimírsky kaštieľ na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]