Buddhistický anarchismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Černá vlajka - anarchistický symbol
Anarchismus
  • Směry:

Buddhistický anarchismus či anarchistický buddhismus může být konkrétním příkladem náboženského anarchismu. Někteří jedinci jsou názoru, že kořeny anarchismu lze najít v buddhistickém učení. Mezi takové patří např. britský spisovatel Peter Marshall, který obhajuje tezi, že předchůdce anarchismu lze najít již v buddhismu, respektive buddhismu a taoismu.[1]

Buddhismus jako předchůdce anarchismu[editovat | editovat zdroj]

V buddhismu se pojmem trilakšana (původem ze sanskrtu; v páli tilakhana) označují následující tři skutečnosti:

  1. Vše (kromě nirvány) se neustále mění, nic není věčné ani stálé. (aničča)
  2. Utrpení je po celé samsáře. (dukkha)
  3. Vše je zbaveno individuálního „já“. (anattá)

Tedy nic není věčné, a to jak materiální bohatství, tak postavení člověka ve společnosti či člověk sám. Ideální stav není možný, ale je možné se k němu přiblížit. V určitých ohledech lze najít spojitost těchto myšlenek s anarchismem. Podle buddhistického učení je bódhisattva bytost, která provází jiné bytosti přes mnoho životů a snaží se vymýtit veškeré utrpení. Podle sociálního anarchismu člověka utiskuje stát i kapitalismus, čímž de facto dává podnět ke vzniku utrpení. U státu převládá touha po moci, naopak u kapitalismu touha po materiálním bohatství. Zkoušet ovládat ostatní bytosti je z pohledu „buddhistických anarchistů“ jen způsob, jak jim způsobit utrpení, což nakonec přivodí utrpení i těm, kteří se ostatní pokusili ovládnout.

Podle buddhismu soucit pramení z nezištnosti. Soucit s ostatními bytostmi lze považovat za to, co některé buddhisty žene k aktivismu. Jelikož anarchismus není přesněji koncipován, může být některými buddhisty považován za vhodný prostředek, jak aktivně vystupovat s buddhistickými cíli. Příkladem jakési anarchie v buddhistickém učení by mohl být zenový buddhismus.[2] V tomto kontextu může být na jeho vznik nahlíženo jako na učení, které nabouralo tehdejší „tradiční“ učení buddhismu. Zenový buddhismus je velmi variabilní a může se stát, že jeho stoupenci vědomě porušují některé základní prvky buddhistického učení. Dalším příkladem mohou být krátké básničky (kóany), které dostávají zenoví žáci za úkol řešit a které zcela postrádají racionální řešení.

„Dharmoví tuláci“[editovat | editovat zdroj]

V padesátých letech 20. století se začala rozmáhat generace, která se brzy začala označovat jako beat generation. Z této generace vzrostli četní spisovatelé jako je překladatel, ekologický aktivista a básník Gary Snyder či americká básnířka Diane di Prima. Byl to právě Gary Snyder, který se stal předlohou pro postavu Jephy Rydera v kultovním románu Jacka Kerouaca Dharmoví tuláci.[3] Snyder strávil delší dobu v Japonsku, kde studoval zenový buddhismus a roku 1961 publikoval Buddhist Anarchism (v překladu Buddhistický anarchismus).[4] V této práci Snyder popsal spojení, které podle něj existuje mezi anarchismem a buddhismem, které mají svůj původ v odlišných částech světa. Podle Snydera[5] „byla milosrdenstvím Západu sociální revoluce; milosrdenstvím Východu byl vhled do sama sebe/prázdnoty“. Podobně argumentuje i již zmíněný Peter Marshall, podle kterého v buddhistickém učení není autorit, je rovnostářské a jedinec je roven jinému jedinci.[6] Snyder dále obhajuje pacifismus, dobrovolnou chudobu, občanskou neposlušnost, otevřenou kritiku či právo jedince kouřit konopí a praktikovat polygamii či polyandrii.[5] Snyder tak ve svých textech kloubí mnoho věcí dohromady včetně právě anarchismu a zenu.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Buddhist anarchism na anglické Wikipedii.

  1. TOMEK, Václav; SLAČÁLEK, Ondřej. Anarchismus: Svoboda proti moci. Praha: Vyšehrad, 2006. ISBN 80-7021-781-2. S. 30. 
  2. CAFARD, Max. Zen Anarchy [online]. R. A. Forum [cit. 2008-04-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-10-24. (anglicky) 
  3. LUŽNÝ, Dušan. Zelení bódhisattvové: Sociálně a ekologicky angažovaný buddhismus. Brno: Masarykova univerzita, 2000. ISBN 80-210-2464-X. S. 65. 
  4. Práce je v anglickém jazyce dostupná na http://www.zenunbound.com/anarchism.html Archivováno 12. 4. 2008 na Wayback Machine.
  5. a b SNYDER, Gary. Buddhist Anarchism [online]. [cit. 2008-04-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-04-12. 
  6. TOMEK, Václav; SLAČÁLEK, Ondřej. Anarchismus: Svoboda proti moci. Praha: Vyšehrad, 2006. ISBN 80-7021-781-2. S. 32. 
  7. HOKEŠ, Jan. Díky Snyderovi se učím česky [online]. Literárky v síti [cit. 2008-04-22]. Dostupné v archivu. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]