Brusnice brusinka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Brusinka)
Jak číst taxoboxBrusnice brusinka
alternativní popis obrázku chybí
Brusnice brusinka - 1. keřík s květy, 2. plody brusinky, 3. květ, 4. detail tyčinky
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádvřesovcotvaré (Ericales)
Čeleďvřesovcovité (Ericaceae)
Rodbrusnice (Vaccinium)
Binomické jméno
Vaccinium vitis-idaea
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea) je rostlina z čeledi vřesovcovitých. Plodem této rostliny je brusinka, která dala jméno celé rostlině. Jako další brusnice roste v kyselých, na minerály chudých půdách, konkrétně na svazích kopců a hor jehličnatých lesů, na vřesovištích i rašeliništích v mírném pásu severní polokoule.

Lidové názvy[editovat | editovat zdroj]

Kyselinka, kalina, kalinka, brusinka, červená borůvka

Stavba těla[editovat | editovat zdroj]

Brusnice brusinka je plazivý keřík dorůstající do výšky 15–25 cm. Nadzemní stonek i rozvětvený oddenek má zdřevnatělý. Na zelených ojíněných větvičkách rostou 10–25 mm vejčité listy. Svrchní strana listu je zbarvena tmavozeleně leskne se, spodní strana je šedomodrá až šedozelená a matová. Listy mají postavení na stonku střídavé a vyskytují se celoročně.

Květy v květenství hroznu rostou na krátkých stopkách. Barva květu je bílá přes narůžovělou do růžové. Koruna okvětí je zvoncovitá se čtyřmi korunními lístky, kalich okvětí je pouze blanitý s pěti květními lístky, trojúhelníkovou čnělkou a 8–10 tyčinkami. Kvete od května do července.

Plody – brusinky, jsou červené (dozrávají z bílých až průhledných) bobule o průměru 5 až 8 mm. Jsou jedlé, kyselé nahořklé, dozrávají v srpnu až říjnu.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Brusinky se zpracovávají v potravinářství jako čerstvé, sušené, v podobě marmelád a podobně. Průmyslové se používají brusinky i jiné brusnice pěstované, nejčastěji z dovozu. Příkladem je klikva velkoplodá (Oxycoccus macrocarpus), pěstovaná v Severní Americe a klikva bahenní (Oxycoccus palustris), dovážená například z Polska, které vlastně ani nejsou botanicky pravými brusnicemi. Bobule klikvy má rovněž červenou barvu velikosti přes 1 cm a také se dobře hodí pro pěstování. Čeština často výrazem brusinky stejně jako angličtina cranberries nerozlišuje mezi brusnicí brusinkou, dalšími kyselými brusnicemi a zmíněnou klikvou; klikva se dá např. poznat, pokud je na štítku potravinářského výrobku, kromě českého názvu, název např. polský: Żurawina, německý: Gewöhnliche Moosbeere nebo jen Moosbeere nebo ruský: Клюква (Kljukva).

Použití[editovat | editovat zdroj]

  • V lidovém léčitelství – zná listy brusinek jako složky čajových směsí s močopudným a dezinfekčním účinkem, jako prostředek pomáhající při průjmech, některých nemocech žlučníku i léčbě cukrovky.
  • Extrakty z brusnice se využívaní ve farmaceutickém průmyslu. Přidává se do doplňků stravy určeným na léčbu problémů s močovým ústrojím.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Borówka brusznica na polské Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]