Broumovská skupina kostelů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Broumovská skupina)

Broumovská skupina je souhrnný název pro barokní kostely v okolí města Broumova ve východních Čechách. Jedná se o unikátní soubor barokní sakrální architektury. Vznikl v období, kdy byl opatem broumovského kláštera Otmar Zinke (v letech 1700–1738), který celou výstavbu inicioval. Architekty tohoto ojedinělého souboru byli významní stavitelé českého baroka Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhoferové (jedinou výjimkou je starší kostel sv. Martina v Martínkovicích).

V lednu 2022 vláda České republiky rozhodla o prohlášení broumovské skupiny kostelů (celkem 11 objektů) národní kulturní památkou s účinností od července 2022.[1] V návaznosti na to usiluje broumovský farář Martin Lanži společně s poslancem Evropského parlamentu Tomášem Zdechovským o umístění těchto sakrálních staveb na seznam UNESCO.[2]

Kostel sv. Máří Magdaleny v Božanově

Kostely tvořící broumovskou skupinu[editovat | editovat zdroj]

Snaha o zapsání na seznam památek UNESCO[editovat | editovat zdroj]

V květnu roku 2016 se objevila iniciativa s cílem dosáhnout zapsání broumovské skupiny kostelů na seznam UNESCO. Snahu o zařazení podporuje europoslanec Tomáš Zdechovský, který se také dlouhodobě angažuje v úsilí za obnovu těchto kostelů[3] a podporu vyjádřil tehdejší i hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.[4][5] Broumovská farnost plánuje v této věci kromě zpřístupnění kostelů i vybudování naučné stezky a obnovení poutní cesty.[6]

Festival Za poklady Broumovska[editovat | editovat zdroj]

  • Za poklady Broumovska – festival klasické hudby, během nějž se otevírají i celoročně uzavřené kostely a jehož výtěžek je věnován na jejich opravy.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Barokní broumovské kostely se stanou národní kulturní památkou. Národní památkový ústav [online]. 2022-01-28 [cit. 2022-01-31]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-01-31. 
  2. ZDECHOVSKÝ, Tomáš. Broumovsko včetně unikátních kostelů na seznamu UNESCO? To je náš cíl, shodují se Lanži se Zdechovským. Tomáš Zdechovský [online]. [cit. 2022-05-06]. Dostupné online. 
  3. Křesťanský magazín. Česká televize [online]. [cit. 2020-02-03]. Dostupné online. 
  4. UHLÍŘ, Jan. www.christnet.cz [online]. www.christnet.cz [cit. 2016-05-11]. Dostupné online. 
  5. www.kdu.cz [online]. www.kdu.cz [cit. 2016-05-11]. Dostupné online. 
  6. Kraj podpoří zápis broumovských kostelů na seznam UNESCO. Hradecký deník [online]. 15. května 2016 [cit. 17.května 2016]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]