Bronchitida křepelů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bronchitida křepelů (angl. quail bronchitis, QB) je respirační virové onemocnění virginských křepelů (Colinus virginianus), jehož původcem je adenovirus vykazující obecné charakteristiky konvenčních ptačích adenovirů (AAV I).

Akutní a vysoce nakažlivé onemocnění způsobující vysokou mortalitu u 3týdenních křepelů virginských bylo poprvé popsáno v USA v roce 1950.[1] Projevovalo se vysokou mortalitou u 3týdenních křepelů. Infekce byla do komerčního chovu křepelů pravděpodobně zavlečena inaparentně infikovanými kuřaty. QB byla později také diagnostikována u divoce žijících virginských křepelů[2] i japonských křepelek.[3] Infekce u jiných hrabavých ptáků (kur, krůty, pernatá zvěř) probíhá subklinicky a prokazuje se pouze sérologicky. Předpokládá se celosvětové rozšíření infekce.

Prvním evidovaným příznakem onemocnění v chovu bývá často pouze náhlé zvýšení mortality. Teprve při bližším vyšetření jednotlivých ptáků se zjišťují respirační příznaky, jako tracheální šelesty, kýchání, frkání, kašlání, dýchání s otevřeným zobákem a konjunktivitida. Výtok z nosu není pravidlem. Nervové příznaky se vyskytují spíše po experimentální infekci. Ptáci přijímají méně krmiva, mají načepýřené peří a shlukují se pod tepelnými zdroji. U subakutně infikovaných starších křepelů bývá pozorován řídký vodnatý průjem. Nemoc trvá asi 1–3 týdny. V terénních případech dosahují morbidita a mortalita až 50 %, u ptáků mladších pod 3 týdny věku i více procent.

Specifická léčba onemocnění neexistuje. Prevence je založena na striktním dodržování zoohygienických a veterinárních opatření zabraňujících zavlečení patogenů do chovu a vzniku infekčních onemocnění.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JURAJDA, Vladimír. Nemoci drůbeže a ptactva – virové infekce. 1. vyd. Brno: ES VFU Brno, 2002. 184 s. ISBN 80-7305-436-1. 

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Olson, N.O. (1950). Proc. 54th Annu. Meet. US Livest. Sanit. Assoc., pp.1971-74
  2. King, D.J. et al. (1981). Avian Dis., 25: 678-682
  3. Reed, W.M. a S.W. Jack. (197). Quail bronchitis. In: Diseases of Poultry, 10th Ed. (eds. Calnek, B.W. et al.), Iowa State Univ. Press, Ames, USA, pp. 620-624