Brokesie listová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBrokesie listová
popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chondrata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádšupinatí (Squamata)
Podřádještěři (Sauria)
Čeleďchameleonovití (Chamaeleonidae)
Rodbrokesie (Rhampholeon)
Binomické jméno
Rhampholeon spectrum
(Buchholz, 1874)
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brokesie listová, též chameleonek listovitý[2], Rhampholeon spectrum je drobný ještěr blízce příbuzný chameleonům. Žije skrytým způsobem života na zemi v tropickém deštném pralese, a tvarem i barvou připomíná suchý list.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Brokesie listová na prstě

Dospělý jedinec je 7–9 cm dlouhý, z toho 2 cm připadá na ocas.[3] Ten je k poměru k tělu nápadně krátký a téměř neovíjivý, čímž se brokesie listová liší od svých stromových příbuzných. Samec má kořen ocasu silnější než samice.[2] Tělo je zavalité a mohutné, bočně zploštělé. Přilba na hlavě je nízká a plochá, hřbetní hřeben je nevýrazný, tvořený dvěma řadami šupin, hrdelní hřeben zcela chybí. Na těle jsou nepravidelně rozmístěné zvětšené šupiny, které tvoří trny a na nose má brokesie listová malé růžky, které o několik milimetrů přesahují přes jeho okraj.[3] Stejně jako všichni chameleonovití má i tento druh prsty srostlé v klíšťky, na hrudních končetinách srůstají tři vnější a dva vnitřní prsty, na pánevních je tomu naopak. Prsty jsou opatřené dvojklanými drápky. Schopnost barvoměny je omezená,[2] zbarvení je sytě hnědé.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se ve tropickém deštném a semiopadavém lese, kde šplhá po bylinách a dřevnatých stoncích v nejnižším patře lesa, a to až do 1900 m n m. Areál rozšíření zahrnuje západní a střední Afriku od východní Nigérie až do Gabonu, pravděpodobně též Středoafrickou republiku a Demokratickou republiku Kongo.[4]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Je to vejcorodý druh, po asi 40 dní trvající březosti snáší samice dvě až pět,[3] ale i 18 vajec.[4] Doba inkubace je 50-55 dní,[3] vylíhlá mláďata jsou ihned samostatná.

Chov[editovat | editovat zdroj]

Brokesii listovou je možno chovat v teráriu o minimálních rozměrech 30x30x30 cm, radši jednotlivě než v párech. Vhodným substrátem je směs písku a rašeliny, pokrytá vrstvou suchého listí. K udržení mikroklimatu je vhodné vysadit do terária živé rostliny, terárium se dále doplní větvemi. Vhodná teplota pro chov je 25-28 °C s nočním poklesem na pokojovou teplotu, s délkou světelného dne 14 hodin. K udržení potřebné vlhkosti vzduchu a k napájení ještěrů je potřeba rosení 2× denně. V zajetí se brokesie listové krmí hmyzem přiměřené velikosti, malými cvrčky, mouchami, či zavíječi voskovými a jejich larvami.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b c BURNE, David. Zvíře. Překlad RNDr. Jiří Šmaha. Praha: Euromedia group - Knižní klub, 2001. 624 s. ISBN 80-242-0862-8. S. 105. 
  3. a b c d e KRAUS, Richard; KOCIÁN, Miroslav. Příručka pro teraristy: chameleoni a gekoni. Frenštát pod Radhoštěm: POLARIS, 1998. 223 s. ISBN 80-85911-38-8. Kapitola Popis rodů a druhů, s. 57. 
  4. a b Mariaux, J. & LeBreton, M. Rhampholeon spectrum [online]. IUCN Red List of Threatened Species, 2010 [cit. 2012-11-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BURNE, David. Zvíře. Překlad RNDr. Jiří Šmaha. Praha: Euromedia group - Knižní klub, 2001. 624 s. ISBN 80-242-0862-8. 
  • KRAUS, Richard; KOCIÁN, Miroslav. Příručka pro teraristy: chameleoni a gekoni. Frenštát pod Radhoštěm: POLARIS, 1998. 223 s. ISBN 80-85911-38-8. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]