Brložec (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Brložec
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Slohbarokní
Výstavba15. století (tvrz)
Přestavba1788 (zámek)
Zánik1984
Stavebníkneznámý
Další majiteléRačínové z Račína, páni z Vřesovic, Lauenburkové
Poloha
AdresaBrložec, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Brložec (zámek)
Brložec (zámek)
Brložec (zámek), Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brložec je zaniklý zámek, který stával v obci Brložec nedaleko Toužimi.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Brložec je poprvé zmiňován roku 1358, roku 1378 jej odkoupil Bořek z Rýzmburka a připojil k Bečovu. V 15. století obec vlastnili Račínové z Račína a právě za nich byla vystavěna tvrz, která předcházela zámku. Do roku 1623 sloužila jako sídlo šlechty, poté bylo panství zkonfiskováno a nový majitelé tvrz využívali k hospodářským účelům. Po Bílé hoře panství získal Vilém z Vřesovic, ale už roku 1625 jej prodává Lauenburkům a je připojeno k Toužimi. V roce 1788 nechala bádenská markraběnka Marie Alžběta Eleonora postavit na místě tvrze barokní zámek. Ten sloužil jako jedno z jejích sídel. Po roce 1945 zde byly hlavně byty a zámek chátral. Koncem 70. let zasáhl zámek požár a ten byl kolem roku 1984 zbořen.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednalo se patrovou budovu obdélníkového půdorysu, přičemž střední, zvýšená, část byla zakončena mansardovou střechou a dvě boční křídla byla zakončena valbovou střechou. V některých prostorách v přízemí se zachovaly zbytky po tvrzi s valenými a křížovými klenbami.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MUSIL, František; PLAČEK, Miroslav; ÚLOVEC, Jiří. Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska po roce 1945. Praha: Libri, 2005. 416 s. ISBN 80-7277-285-6. Kapitola Brložec, s. 33–34. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]