Pivovar Braník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Branický pivovar)
Pivovar Braník
StátČeskoČesko Česko
MístoPraha
Založen1899
Majitel pivovaruMichal Mareš
Roční produkce1 124 000 hl (2006)
Názvy značekBraník světlé výčepní
Braník ležák
AdresaPraha 4 - Braník
Údolní 212
147 00
Souřadnice
Map
Kód památky44370/1-1877 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pivovar Braník nebo také Branický pivovar je pražský pivovar, jehož asi pětihektarový areál byl původně v majetku společnosti ING Real Estate Development a nyní je ve vlastnictví akciové společnosti Braník Pivovar, jejímž jediným akcionářem je Michal Mareš. Tento pivovar ukončil výrobu v lednu roku 2007. Výroba byla převedena do smíchovského Pivovaru Staropramen. Nicméně vlastní budova Branického pivovaru je společně s nedalekými Branickými ledárnami zajímavou a architektonicky cennou stavební i technickou památkou v novorenesančním a secesním architektonickém stylu[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pivovar založili roku 1899 pražští sládci, "aby v Praze nový, ve velikém slohu a co nejmoderněji založený, se sladovnou spojený pivovar zřídili".[2][3] Nový pivovar nesl název Společenský pivovar pražských sládků a byl postaven za pouhých 14 měsíců, takže 5. září roku 1900 již mohla být vystavena první várka lahodného moku.[2]

Autorem prvního znaku Společenského pivovaru pražských sládků v Braníku byl Mikoláš Aleš.[1] Vyšel přitom ze znaku se svatým Václavem a dvěma anděly, který českým sladovníkům udělil císař Karel IV.[4] Velký barevný Alšův znak, který se stal ochrannou známkou pivovaru, můžeme dodnes vidět na jeho původním místě – na hvozdě sladovny pivovaru Braník. Po roce 1989 byl polychromovaný sv. Václav dlouhou dobu na všech etiketách celého sortimentu (pivo Sládek, desítka i ležák světlý).

Produkty pivovaru[editovat | editovat zdroj]

V posledních několika desítkách let se v Branickém pivovaru vařila pouze dvě piva:

  • Braník světlý
  • Braník ležák

Dále zde licenčně vařily značky typu Sapporo a další.

Od roku 2006 se zde pivo nevaří, výrobu části sortimentu převzal pivovar Smíchov v Praze 5 (pod názvem Braník - Braník Světlý: Braník Jedenáctka: Braník Ležák) a tak po zrušení Nuselského pivovaru v roce 1962 (Nuselský Prelát, Nuselské světlé, Nuselské černé) a Branického (Sládek, Braník světlý, Braník ležák) roku 2006 neexistuje již v Praze 4 žádný průmyslový pivovar.

Budoucnost[editovat | editovat zdroj]

O budoucnosti zdejšího areálu ještě není zcela rozhodnuto. Společnost ING Real Estate Development zde v roce 2007 plánovala rezidenční výstavbu s potřebnou občanskou vybaveností.[5]

V současné době - rok 2019 / 2020 - je areál prostorem pro sklady různých firem, nachází se zde herna Laser Games, lahůdky a na místě bývalých stájí minipivovar Moucha.

V září roku 2021 zde by otevřen Dům tanečního umění, ve kterém sídlí například Taneční centrum Praha – konzervatoř nebo Pražský komorní balet.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Jedním ze zdejších sládků byl i Karel Viktora, rodák z Ledče na Sázavou, kde kdysi v místním pivovaru začínal.

Katalog pivních tácků pivovaru Braník[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-11-23]. Identifikátor záznamu 156728 :. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b www.pivnidenik.cz [online]. www.pivnidenik.cz [cit. 2016-02-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-05-19. 
  3. Toulky po pražských pivovarech : 4. díl [online]. [cit. 2016-02-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-02-05. 
  4. Oficiální web Pivovarů Staropramen. www.pivovary-staropramen.cz [online]. [cit. 2008-11-21]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-10-16. 
  5. Pražský deník: Areál pivovaru Braník získala ING Real Estate [2]
  6. Katalog pivních tácků České republiky

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]