Bradáč (reliéf)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bradáč
Reliéf Bradáče v navigaci u Karlova mostu
Reliéf Bradáče v navigaci u Karlova mostu
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jako Bradáč se označuje kamenný basreliéf hlavy vousatého muže, který se nachází ve stěně navigace pod Křižovnickým náměstím v Praze na Starém Městě. Podle legendy znázorňuje prvního italského stavitele Juditina mostu12. století, jehož součástí basreliéf původně byl. Tento reliéf Pražanům slouží po staletí jako vodoměrná značka – znamení příchodu velké vody. Pokud se hladina Vltavy dotkne jeho vousů, je čas zahájit evakuaci Starého Města.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kopie Bradáče osazená na přístavišti Pražských Benátek

Basreliéf Bradáče byl původně umístěn na prvním oblouku Juditina mostu. V souvislosti s přestavbou dnešního Křižovnického náměstí roku 1848 byl ale přenesen a zabudován do břehové stěny tohoto náměstí; došlo totiž k zakrytí prvního oblouku Juditina mostu. Na podzim roku 2005 byla akademickým sochařem Petrem Váňou zhotovena replika a slavnostně umístěna na původní oblouk Juditina mostu. Při slavnostní ceremonii replice požehnal 47. velmistr řádu křižovníků s červenou hvězdou Jiří Kopejsko.

K novému reliéfu Bradáče se lze dostat průchodem mezi bílou budovou řádu křižovníků s červenou hvězdou a stěnou náměstí. Nachází se napravo od dřevěných schodů vedoucích na molo společnosti Pražské Benátky.

Bradáč při povodni v roce 2013

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]