Boulevard de Magenta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Boulevard de Magenta
Typická zástavba Druhého císařství
Typická zástavba Druhého císařství
Umístění
StátFrancieFrancie Francie
MěstoPaříž
Obvod9., 10.
ČtvrťSaint-Vincent-de-Paul, Porte-Saint-Denis, Porte-Saint-Martin
Poloha
Začíná naPlace de la République (48°52′7″ s. š., 2°21′46″ v. d.)
Končí naBoulevard de la Chapelle (48°53′ s. š., 2°20′59″ v. d.)
Historie
Datum vzniku1855 a 1859
Denominace1855
Pojmenováno poBitva u Magenty
Starší názvyRue du Nord
Další údaje
Délka1290 m
Šířka30 m
PSČ75009, 75010
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Boulevard de Magenta (bulvár Magenta) je bulvár v Paříži. Prochází 9. a 10. obvodem. Svůj název získal podle vítězné bitvy u Magenty v Itálii, kde Sardinsko-Piemontské království a Francie pod velením generála Patrice de Mac-Mahona a Napoleona III. společně porazily 4. června 1859 rakouskou armádu.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Bulvár začíná v severním rohu Place de la République u křižovatky s ulicí Rue Beaurepaire a končí u křižovatky s ulicemi Boulevard de Rochechouart a Boulevard de la Chapelle. Ulice je orientována z jihu na sever, což jí vyneslo původní název Rue du Nord (Severní ulice).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Bulvár Magenta byl proražen v roce 1855 během modernizace Paříže vedené prefektem Haussmannem nejprve v úseku mezi Rue du Faubourg-Saint-Martin a Boulevard de Rochechouart. Bulvár vedl po trase bývalé ulice Rue du Nord, která vznikla v roce 1827. Druhá část bulváru vznikla v roce 1859 mezi Place de la République a Rue du Faubourg Saint-Martin.

Bulvár vedl od Place de la Rápublique k Severnímu a Východnímu nádraží a měl být jednou z hlavních ulic v této čtvrti. Podle tehdejších nařízení mají budovy na této ulici jednotný styl: kamenné fasády, balkony ve druhém patře a pět pater. Bydlení bylo určeno pro bohatší vrstvy. Protože byl však provoz kolem nádraží velmi hustý a v jejich blízkosti vznikaly nové dílny a továrny, buržoazie se postupně přesunula na tradiční tzv. velké bulváry.

Obnovený zájem o Haussmannovu architekturu vedl pařížskou radnici na počátku 21. století k revitalizaci bulváru. V rámci stavebních úprav došlo ke omezení automobilové dopravy, vznikly samostatné pruhy pro autobusy a cyklistické stezky, bylo vysázeno 300 nových stromů. Nový prostor byl otevřen v březnu 2006.

Významné stavby[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Boulevard de Magenta na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]