Botel Racek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Botel Racek před plaveckým stadionem Podolí, v pozadí Kavčí hory

Botel Racek je tříhvězdičkový plovoucí hotel zakotvený od roku 1970[1][2] v Praze-Podolí, při pravé straně pravého ramene Vltavy mezi Veslařským ostrovem a Podolským nábřežím, ještě před mostem na Veslařský ostrov, v sousedství plaveckého stadionu Podolí, mezi tramvajovými zastávkami Kublov a Dvorce. Jako svou adresu uvádí „ulici“ Na dvorecké louce, oficiálně však takové pojmenování není uváděno.

Je podobného typu a od stejného českého výrobce jako botely Albatros a Admirál, má původní modrobílý nátěr. Stejně jako ostatní botely je napojen na městské inženýrské sítě.

Protože botel vězel v bahně a při nižším stavu vody se nakláněl, byl 27. listopadu 2007 poprvé ve své historii přemístěn, a to dočasně na několik dní asi o sto metrů proti proudu kvůli bagrování nánosů ze dna Vltavy. Kvůli přesunu byla krátkodobě zvýšena hladiny Vltavy o více než půl metru.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PLHOŇ, Tomáš; HRSTKOVÁ, Julie. Designový hotel na řece. Ekonom ihned [online]. Economia, 2008-05-15 [cit. 2020-07-21]. Dostupné online. 
  2. a b VÁLKOVÁ, Hana. Botel Racek plul po Vltavě. Po více než třiceti letech. Deník [online]. Vltava Labe media a.s., 2007-11-27 [cit. 2020-07-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]