Bolkov (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Bolków (hrad).
Bolkov
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Slohgotický
Výstavba13. století
Zánik14. století
Další majitelépáni ze Švábenic
Poloha
AdresaBolkův kopec, Zlatá Olešnice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Bolkov
Bolkov
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bolkov (též Polzenstein) je zaniklý hrad, který stával na jižní skalnaté ostrožně vybíhající z úbočí Bolkova kopce nad LibčíTrutnovakatastrálním území obce Zlatá Olešnice. Hrad byl postaven koncem třináctého století a přibližně o sto let později vyhořel a nebyl obnoven. Jeho zbytky se dochovaly až do druhé poloviny dvacátého století, kdy byly téměř zcela zničeny těžbou kamene v sousedním lomu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Písemné prameny z doby existence hradu se nedochovaly.[1] Jeho pozůstatky byly zmíněny až roku 1551, kdy byli na místě hradu na pokyn Kryštofa z Jendorfu lámáni kolem chvalečský rychtář a jeho dva synové.[2] Trutnovský kronikář Šimon Hüttel údajně na hradě ona kola viděl[2] ještě na konci šestnáctého století.[3] Druhá zmínka o pustém hradě pochází z roku 1794. Podle archeologického výzkumu provedeného Antonínem Hejnou roku 1958 byl hrad založen ve druhé polovině třináctého století a zanikl požárem před koncem čtrnáctého století. Za možného zakladatele bývají považováni svídnicko-javorský kníže Boleslav I. Surový nebo páni ze Švábenic,[1] kterým patřily blízké hrady Rechenburk a hrad na Zámeckém vrchu u Trutnova. Oba vznikly ve stejné době jako Bolkov a podobaly se mu také způsobem opevnění.[3]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

V době archeologického výzkumu existovala již jen polovina plochy hradu, a i v ní byla zničena většina historické vrstvy, která by umožnila přesnější poznání podoby hradu.[1] Podle odkrytých pozůstatků měl hrad přibližně oválný půdorys s délkou čtyřicet metrů a šířkou třicet metrů. Čelní stranu hradního jádra chránil příkop, před kterým se nacházelo malé předhradí opevněné vlastním příkopem a valem.[3] Hlavní tíhu obrany nejspíše nesla obvodová hradba, která tak řadí Bolkov mezi hrady s plášťovou zdí. Z další zástavby se podařilo zjistit suterén čtverhranné stavby zahloubené do skalního podloží v jihovýchodní části areálu a pozůstatek okrouhlé stavby, která přiléhala k severní části obvodobé hradby a sloužile nejspíše jako schodišťová věž.[1] Jediným dochovaným pozůstatkem hradu je část vnějšího opevnění.[4]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Na místě hradu se nachází opuštěný a zatopený kamenolom. Přes Bolkův kopec dnes vede trasa naučné stezky Opevněné Trutnovsko.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Heslo Bolkov, s. 70. 
  2. a b SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek V. Podkrkonoší. Praha: František Šimáček, 1887. 411 s. Dostupné online. Kapitola Tvrze v okolí Trutnova, s. 167. 
  3. a b c Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Příprava vydání Tomáš Šimek. Svazek VI. Východní Čechy. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1985. 726 s. Kapitola Bolkov – hrad, s. 48–49. 
  4. FABIAN, Petr. Bolkov – Polkenberg [online]. Hrady v Čechách, na Moravě a ve Slezsku [cit. 2018-12-02]. Dostupné online. 
  5. Seznam.cz. Turistická mapa [online]. Mapy.cz [cit. 2018-12-02]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]