Bohuslav Kouba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bohuslav Kouba
Narození7. července 1911
Újezd pod Kladnem, dnes Kladno
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí3. května 1942 (ve věku 30 let)
Kutná Hora
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
NárodnostČeši
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bohuslav Kouba (7. července 1911, Újezd pod Kladnem (dnes Kladno) – 3. května 1942, Kutná Hora) byl československý voják a příslušník výsadku Bioscop.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 7. července 1911 v Újezdu pod Kladnem (dnes Kladno).[1][2] Otec Josef pracoval v kladenských hutích, matka Anna, rozená Štěpánková byla v domácnosti (kromě Bohuslava měli ještě syny Karla a Josefa). Absolvoval obecnou a měšťanskou školu na Kladně a zde poté nastoupil na Státní průmyslové škole. Tu ukončil ve druhém ročníku a poté se vyučil soustružníkem.

Vojenská služba[editovat | editovat zdroj]

1. října 1932 nastoupil základní vojenskou službu u 5. pěšího pluku TGM v Praze. Absolvoval poddůstojnickou školu a 1. března 1933 byl povýšen na svobodníka. 29. března 1934 byl propuštěn na trvalou dovolenou z důvodu vady zraku. 24. září 1938 byl povolán na vojenské cvičení následně prodloužené v důsledku mobilizace do poloviny října 1938, kdy odešel zpět do civilu.

V exilu[editovat | editovat zdroj]

Od podzimu 1938 do léta 1939 pracoval jako obchodní zástupce a poté jako technik. Poté odjel do Essenu, kde nastoupil na místo technika v ocelárnách. Při dovolené na jaře 1940 opustil protektorát a přes Slovensko, Maďarsko, Jugoslávii a Bejrút se dostal do Francie. V řadách 2. pěšího pluku se zúčastnil bojů o Francii a po její porážce (koncem června 1940) odjel 13. prosince 1940 do Velké Británie. Byl zařazen k 2. pěšímu praporu Čs. samostatné brigády.

Začátkem roku 1941 byl vybrán do výcviku pro plnění zvláštních úkolů a 26. ledna 1941 byl jmenován velitelem skupiny Bioscop. 7. března byl povýšen na četaře. Od 15. srpna do 7. listopadu 1941 v rámci výcviku absolvoval základní sabotážní kurz, parašutistický výcvik a kurz průmyslové sabotáže. 28. října 1941 byl povýšen na rotného.

Nasazení[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Operace Bioscop.

28. dubna 1942 byl společně s čet. abs. Bublíkem a čet. Hrubým vysazeni u obce Požáry na Křivoklátsku. Společně s parašutistou Arnoštem Mikšem, se kterým navázal kontakt v Praze, se pokusil o vyzvednutí materiálu v místě doskoku 30. dubna. Pokus byl neúspěšný a došlo k přestřelce s českými četníky, kteří na příkaz Gestapa hlídali nalezenou vysílačku. Mikš byl zraněn a ukončil svůj život. Kouba byl zatčen a měl být předán gestapu. Proto na kutnohorské četnické stanici požil jed a zemřel na následky otravy.[3] Pohřben byl do hromadného hrobu na hřbitově v Praze-Ďáblicích.

Po válce[editovat | editovat zdroj]

In memoriam byl 1. prosince 1945 jmenován podporučíkem pěchoty a povýšen na poručíka pěchoty. 17. července 1948 byl in memoriam povýšen na nadporučíka pěchoty. Nad vchodem do kladenských hutí byla umístěna pamětní deska s jeho jménem.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Spolek pro vojenská pietní místa: Kladno
  2. VÚA Praha, Záznam vojáka: Kouba Bohuslav
  3. HLINKOVÁ, Dagmar. Konec druhé světové války na Novostrašecku. Praha, 2008. Diplomová práce. Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra dějin a didaktiky dějepisu. Vedoucí práce Bohdan Zilynskij. s. 65. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]