Boháňka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Boháňka
Památné javory v Boháňce
Znak obce BoháňkaVlajka obce Boháňka
znakvlajka
Lokalita
Statusobec
Pověřená obecHořice
Obec s rozšířenou působnostíHořice
(správní obvod)
OkresJičín
KrajKrálovéhradecký
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel263 (2023)[1]
Rozloha9,53 km²[2]
Nadmořská výška411 m n. m.
PSČ508 01
Počet domů138 (2021)[3]
Počet částí obce4
Počet k. ú.3
Počet ZSJ4
Kontakt
Adresa obecního úřaduBoháňka 27
508 01 Hořice v Podkrkonoší
ou@bohanka.cz
StarostaMilan Heligr
Oficiální web: www.bohanka.cz
Boháňka
Boháňka
Další údaje
Kód obce572705
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obec Boháňka (německy Bohanka) se nachází na hřebeni Vřešťovského chlumu v okrese Jičín v Královéhradeckém kraji. Žije v ní 263[1] obyvatel. Obec leží 6 km od Hořic, 25 km od Jaroměře, Hradce Králové a Dvora Králové. V blízkosti obce leží obce Miletín a Velký Vřešťov. Z obce je výhled téměř do celého kraje a na vrcholky Krkonoš. Obcí vedou turistické a cykloturistické trasy. Obec je oblíbenou rekreační lokalitou.

V obci se nachází venkovní sochařská expozice sochařů skupiny Boháňka, kterou tvoří řada zvučných jmen.

Části obce[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle historika V. V. Tomka došlo u Boháňky v roce 1100 k velké bitvě mezi Čechy a Poláky vedenými Boleslavem Chrabrým. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1378.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Obec proslavil boháňský pískovec těžený v lokalitě Skála. Z hořických pískovců je to nejtvrdší a nejtrvanlivější typ a je zavedeným pojmem v sochařsko-kamenické a figurální činnosti.[4] Z pískovce těženého v obci je vystavěna např. Bílá věž v Hradci Králové; bylo ho použito při výstavbě města Josefov u Jaroměře, dále na různých stavbách v Praze a na mnoha dalších v českých městech. V katastru obce je v blízkosti vodojemu stálá expozice sochařské tvorby kamenické školy Hořice a mohutný pískovcový blok vztyčený na památku mistra Jana Husa v roce 1915.

Keltské sídliště[editovat | editovat zdroj]

Asi 300 m od vesnice Skála leží Třebovětický rondel.[5] Toto kultovní místo je v současné době ve špatném stavu, stále však v památkové péči a zákonem chráněné. V místě proběhl archeologický průzkum. Nalezené předměty jsou v úschově muzea.

Přírodní sochařská expozice[editovat | editovat zdroj]

V blízkosti vodovodního Aqvarelu mezi obcí Boháňka a její místní částí Skála vznikla v letech 1968–1969 stálá expozice sochařské skupiny „Boháňka“: akad. soch. Ellen Jilemnická, akad. soch. Pavel Ježek , akad. soch. Jan Měšťan, akad. soch. Michael Bílek, prof. akad. arch. Petr Keil, soch. Ivan Jilemnický, doc. ak. soch Pavel Jarkovský, doc. akad. soch. Pavel Mizera, akad. soch. Jiří Dostál.

Sochy jsou vytesány z tvrdého boháňského pískovce pocházejícího z obecního lomu zvaného KUKS. Umístění soch mělo svůj hlubší význam vzhledem k názvu obce Boháňka, kamenické minulosti a především vzhledem k nedalekému keltskému hradišti kruhového tvaru. Z prostoru přírodního rozmístění soch je výhled na vrcholky Krkonoš, vrch Zvičina. Leží na žluté turistické trase.

Další pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]
  4. http://www.geology.cz/zpravy/obsah/2001/zpravy-o-vyzkumech-2001-str-049-052.pdf
  5. Třebovětice, okr. Jičín, Královéhradecký kraj: Pravěký rondel [online]. Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i. [cit. 2019-08-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]