Black Label Society

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Black Label Society
Základní informace
Jinak zvaný/áLynyrd Skinhead
Pride & Glory (1993-1994, 1998)
Black Label Society/BLS (1998-současnost)
PůvodLos Angeles, Kalifornie, USA
ŽánryHeavy metal, sludge metal, groove metal, southern metal, hard rock
Aktivní roky1991–present
VydavateléSpitfire
Artemis
Roadrunner
E1 Music
Riot! Distribution (Austrálie)
Příbuzná témataOzzy Osbourne, Guns N' Roses, Pantera, Metallica, Alice in Chains, Cycle Of Pain, Speed X, Breaking Benjamin, Evanescence, Zakk Sabbath
Webhttp://www.blacklabelsociety.com
Současní členové
Zakk Wylde
John DeServio
Dario Lorina
Jeff Fabb
Dřívější členové
Greg D Angelo
Joe Vitale
Brian Tichy
Phil Ondich
Steve Gibb
Robert Trujillo
Mike Inez
James LoMenzo
Craig Nunenmacher
Will Hunt
Johnny Kelly
Mike Froedge
Nick Catanese
Chad Szeliga
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Black Label Society je americká heavy metalová hudební skupina, kterou založil v roce 1998 Zakk Wylde, Phil Ondich (bicí) a Nick "The Evil Twin" Catanese (kytara). Na kontě mají 9 řadových alb.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sonic Brew a první formace (1998–1999)[editovat | editovat zdroj]

Ze začátku 90. let Wylde vytvořil svou vlastní sólovou kapelu Pride & Glory, hrající směs bluesu, jižanského rocku s heavy metalem. Nicméně, kapela se rozpadla v prosinci 1994 poté, co vydala pouze jedno album. Od února 1995 do zhruba července 1995 se Zakk účastnil sessions s Guns N' Roses, v důsledku toho pak nejel na turné s Ozzym a později s plánu na přidání se ke GnR sešlo. I tak ale vzniklo pár písní, které by se údajně měly alespoň částečně objevit na prvních albech BLS. Wylde následně nahrál akustické sólové album, Book of Shadows (1996). Dva roky poté následoval malý reunion Pride & Glory. V květnu 1998, po malém komerčním úspěchu s Book of Shadows, Wylde s bubeníkem Philem Ondichem nahráli debutové album BLS – Sonic Brew. Rozhodli se že spíše, než další sólové album pro Wylde, vytvoří spolu dlouhodobější kapelu. Velmi rychle se do kapely přidal druhý kytarista Nick Catanese, překvapením to neblo neboť Catanese jezdil s Wyldem na turné k Book of Shadows. John DeServio, který dříve působil s Wyldem jako dočasná náhrada v Pride & Glory, nastoupil jako basista kapely na turné alba.

Sonic Brew bylo vydáno v Japonsku 28. října 1998. Vzhledem ke zpoždění v podpisu s nahrávací společností (Spitfire Records), album nebylo vydáno ve zbytku světa až do 4. května 1999.

Změny sestavy a následné nahrávky (1999–2007)[editovat | editovat zdroj]

Druhé album kapely Stronger Than Death bylo vydáno v roce 2000. Téhož roku, byl DeServio byly nahrazeny Stevem Gibbem, synem člena Bee Gees. Craig Nunenmacher nahradil Ondicha v červenci 2000, jeho debutem z hlediska diskografie bylo živé album Alcohol Fueled Brewtality live +5. V této době také BLS často předskakovali Zakkovým přátelům - skupině Pantera. Další deskou bylo album 1919 Eternal, které Wylde věnoval svému otci, které vyšlo v roce 2002. Steve Gibb byl dočasně nahrazen Mikem Inezem (Alice in Chains) a pak jej vystřídal Robertem Trujillem (Metallica) jenž převzal basu na další rok.

V roce 2003, Trujillo se připojil k Metallice, opouští pozici basáka v Black Label Society, což nechává prostor pro Ineze se vrátit ke skupině na krátké dvoutýdenní turné k albu The Blessed Hellride. James LoMenzo se ke kapele připojil v roce 2004 po vydání Hangover Music Vol. VI, který bylo posledním albem skupiny pro Spitfire Records.

Na prvních čtyřech studiových albech, Wylde hraje na každý nástroj kromě bubnů.

V roce 2005, poté, co skupina podepsala s Artemis Records vyšlo album Mafia které obsahuje píseň In This River jenž má dojemný videoklip i text a je věnováno památce zastřeleného kytaristy kapel Damageplan a především PanteraDimebagu Darrellovi. V říjnu Lomenzo kapelu opustil (a připojil se k Megadeth o pár měsíců později) a byl nahrazen původním basákem kapely Johnem DeServiem. V roce 2006 se kapela opustila Artemis Records a podepsali smlouvu s Roadrunner Records a vydali desku Shot To Hell.

V červnu 2007, Black Label Society rozešli s Roadrunner Records.

Návrat Wyldea k Ozzymu a další vývoj (2007–2013)[editovat | editovat zdroj]

Od července 2007, členové Black Label Society DeServio a Catanese založili nové projekty, Zakk Wylde se vydal na turné s Ozzym Osbournem. DeServiova kapela, Cycle Of Pain, byla u velkých značek a věřila, že podepsali smlouvu. Catanesova kapela, Speed X, zahrnujíc Mika Stonea z Queensrÿche v té době začne nahrávat. Nicméně, podle DeServia na Guitar Clinic autogramiádě v Huntingtonu Black Label Society jsou připraveni začít nahrávat nové album na podzim roku 2008, i když na to nikdy nedošlo.

Bubeník Craig Nunenmacher opustil kapelu v únoru 2010, a byl nahrazen Will Hunt (Dark New Day, Evanescence). Huntovo první živé vystoupení s kapelou bylo 24. července 2010 na festivalu High Voltage v Londýně.

Dne 10. srpna 2010, vyšlo Order of the Black, 8. studiové album skupiny. To dosáhlo čísla 4 na Billboard 200 chart.

V březnu 2011, Will Hunt opustil soubor aby mohl hrát s Evanescence, a bubeník ze skupiny Danzig Johnny Kelly (dříve Type O Negative) jej nahradí po zbytek turné, nicméně v květnu 2011, Mike Froedge z doubleDrive a Catanesovi kapely Speed X jej nahradil definitivině.

Black Label Society vydali The Song Remains Not the Same, 3. května u eOne Music. Jde o sbírku unplugged některých písní z Order of the Black doplněnou o několik coverů.

Dne 14. září 2011, v ručně psaném dopise, Zakk Wylde poděkoval Miku Froedgovi za čas strávený v kapele, a nahradil jej z Breaking Benjamin pžicházejícím Chadem Szeligou.

V rozhovoru pro ESPN potvrdili akustické DVD s názvem „Unblackened“. Album bylo nahráno v průběhu Unblackened show v Club Nokia dne 6. března 2013. Album vyšlo 24. září 2013, jak oznámil Zakk.

Dne 3. května 2013 bylo oznámeno, že Black Label Society jsou součástí Gigantour spolu s Megadeth, Davidem Draimanem s kapelou, bývalým bubeníkem Pantery Vinniem Paulem a jeho superkapelou Hellyeah či kapelou Jasona NewstedaNewsted.

V srpnu 2013, Zakk uvedl, že by se začít psát nové studiové album, a že je naplánováno pro vydání v roce 2014. Dne 28. října, které debutoval nový videoklip: cover od Billa Witherse „Aint No Sunshine “. V onom videoklipu hostuje Vinnie Paul a videoklip je dnes již oním legendárním videoklipem Wyldea s koňskou maskou.

Změny v sestavě, Catacombs of the Black Vatican, druhé solo album (2013–2016)[editovat | editovat zdroj]

Bylo oznámeno dne 2. prosince 2013, že Nick Catanese odešel kapely, ale v přátelském duchu.

Dne 1. ledna 2014, Wylde oznámil prostřednictvím Facebooku, že Dario Lorina (Jani Lane, Lizzy Borden vystřídá Nicka Catanese jako rytmického kytaristu. Lorina debutoval s kapelou 16. dubna v Seattlu.

Dne 13. ledna, bylo oznámeno, že Black Label Society bude hrát jako headlineři na Download Festivalu v pátek v Donington Parku ve Velké Británii. Běhom roku Zakk zakládá projekt Zakk Sabbath.

V dubnu vychází konečně Catacombs of the Black Vatican. Jde o poslední album s Chadem Szeligou, toho pár měsíců po vydání desky střídá Jeff Fabb ze skupin jako In This Moment či Filter.

V roce 2016 se BLS stává de facto sólovou kapelou Wyldea jelikož vydává druhé sólové album Book of Shadows II a jedou malé turné.

Wylde znovu u Ozzyho, Grimmest Hits (2017-2020)[editovat | editovat zdroj]

Dne 29.4. 2017 je potvrzeno že se Zakk připojí k Ozzymu zpět do kapely, pojedou spolu No More Tours 2. Z kraje roku 2018 vyjde najevo že bývalý spoluhráč z BLS Nick Catanese sexuálně obtěžoval nezletilou školačku. Skupina se od toho distancuje. Wylde se i nadále ale věnuje i BLS a v roce 2018 vydávají Grimmest Hits, odjedou turné tak aby se nekřížili s Ozzym, mimo jiné i v ČR. Se Zakk Sabbath Zakk vystupuje v rámci Ozzfestu na silvestra. Ozzyho v roce 2019 začnou trápit zdravotní problémy a Zakkova pozornost se obrací zpět k BLS, spekuluje se o albu pro rok 2020.

Ozzy následně nahrává desku Ordinary Man, ovšem bez Zakka. Zakk s BLS vydává None More Black Box Set (2019) obsahujíc EP Nuns and Roaches: Tasty Little Bastards.

Doom Crew Inc. (2020-dodnes)[editovat | editovat zdroj]

Po box setu a lehkém zklidnění se světovou epidemií,se Wylde s partou vrací do studia. Později skupina uvede že název alba bude Doom Crew Inc. Skladby jako "Set You Free" a "End of Days" se stávají singly.

Ozzy v mezičase oznamuje že nahrává novou desku, tentokráte už se Zakkem.

Členové[editovat | editovat zdroj]

Současní[editovat | editovat zdroj]

Bývalí[editovat | editovat zdroj]

Časová osa[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Jako Pride & Glory[editovat | editovat zdroj]

Jako Zakk Wylde[editovat | editovat zdroj]

Jako Black Label Society[editovat | editovat zdroj]

Videografie[editovat | editovat zdroj]

Single a umístění v žebříčcích[editovat | editovat zdroj]

Rok Titul Umístění v žebříčcích Album
US Hot 100 US Modern Rock US Mainstream Rock UK
1994 Losin' Your Mind Pride & Glory
1994 Horse Called War Pride & Glory
1994 Troubled Wine Pride & Glory
1996 Between Heaven and Hell Book of Shadows
1996 Way Beyond Empty Book of Shadows
1999 Bored To Tears Sonic Brew
1999 Born To Lose Sonic Brew
2000 Counterfeit God Stronger Than Death
2000 All For You Stronger Than Death
2001 Like A Bird Alcohol fueled Brewtality Live +5
2002 Bleed For Me 1919 Eternal
2002 Bridge To Cross / Demise Of Sanity 1919 Eternal
2003 Stillborn ft. Ozzy Osbourne #12 The Blessed Hellride
2003 The Blessed Hellride The Blessed Hellride
2004 House of Doom #33 Hangover Music, Vol.. 6
2005 Suicide Messiah #24 Mafia
2005 Fire It Up #35 Mafia
2005 In This River #33 Mafia
2006 Concrete Jungle #29 Shot to Hell
2007 Blood Is Thicker Than Water #31 Shot to Hell
2010 Parade Of The Dead - Order of The Black
2010 Crazy Horse - Order of The Black
2010 Overlord - Order of The Black
2010 The First Noel - Není album
2011 Darkest Days - Order of The Black
2013 Aint No Sunshine - Unblackened (live album)
2014 My Dying Time - Catacombs Of The Black Vatican
2014 Angel Of Mercy - Catacombs Of The Black Vatican
2016 Sleeping Dogs ft. Corey Taylor - Book Of Shadows II
2018 Room of Nightmares - Grimmest Hits
2018 A Love Unreal - Grimmest Hits
2021 Set You Free - Doom Crew Inc.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BLACK LABEL SOCIETY To Release 'The Song Remains Not The Same' In May - Mar. 11, 2011. www.roadrunnerrecords.com [online]. [cit. 24-09-2011]. Dostupné v archivu pořízeném dne 18-05-2011. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]