Bjørn Lomborg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bjørn Lomborg
Bjørn Lomborg
Bjørn Lomborg
Narození6. ledna 1965 (59 let)
Frederiksberg, DánskoDánsko Dánsko
Alma materGeorgijská univerzita
Aarhuská univerzita
Kodaňská univerzita
Aarhus School of Business
Povoláníekonom, vysokoškolský učitel, politolog, spisovatel, ochránce životního prostředí, statistik a ekolog
ZaměstnavateléCopenhagen Business School
Copenhagen Consensus Center
Kodaňská univerzita
Aarhuská univerzita
Hooverův institut
Funkceprezident (Copenhagen Consensus Center)
Webwww.lomborg.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bjørn Lomborg (* 6. ledna 1965 Frederiksberg) je dánský statistik, který absolvoval studia politologie na univerzitě v Aarhusu a v Kodani. Na první jmenované univerzitě do roku 2005 působil jako profesor statistiky na katedře politologie. V letech 20022004 byl ředitelem Institutu pro hodnocení životního prostředí. Od roku 2005 přednáší na Obchodní škole v Kodani a v roce 2006 se dostal do funkce ředitele Centra Kodaňského konsensu.

Slavným se stal díky své knize Skeptický ekolog, která roku 1998 vyšla v Dánsku a o 3 roky později také anglicky, v češtině pak roku 2006. Kniha rozpoutala celosvětovou debatu o životním prostředí. Informace uváděné v knize se staly terčem kritiky jiných vědců za vytrhávání dat z kontextu. Dánská komise pro vědeckou etiku (Danish Committees on Scientific Dishonesty) v roce 2004 případ uzavřela s tím, že kniha sice je v rozporu se zásadami vědecké práce, ale Lomborg sám není vinen záměrnou manipulací s daty.[1]

V roce 2004 ho časopis Time zařadil mezi sto nejvlivnějších lidí světa.

V říjnu roku 2006 přijel Lomborg do Prahy představit český překlad Skeptického ekologa, a to v rámci Pražské podzimní přednášky pořádané Liberálním institutem. V prosinci 2012 vystoupil na půdě vysoké školy CEVRO Institut s přednáškou „How to tackle global warming – and how not to“, která se uskutečnila v rámci cyklu CEVRO Institut Forum.

Od roku 2012 žije v Praze.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VINI. Annual Report 2003 The Danish Committees on Scientific Dishonesty — Uddannelses- og Forskningsministeriet. ufm.dk [online]. [cit. 2019-05-22]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]