Bitva u Smolenska (1941)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bitva u Smolenska
konflikt: Velká vlastenecká válka
První etapa bitvy o Smolensk
První etapa bitvy o Smolensk

Trvání6. července - 5. srpna 1941
MístoSmolensk, SSSR
Souřadnice
VýsledekNěmecké vítězství
Strany
Německá říše Třetí říše Sovětský svaz Sovětský svaz
Velitelé
Německá říše Fedor von Bock
Německá říše Günther von Kluge
Německá říše Adolf Strauss
Německá říše Hermann Hoth
Německá říše Heinz Guderian
Německá říše Maximilian von Weichs
Sovětský svaz Semjon Timošenko
Sovětský svaz Andrej Jeremenko
Sovětský svaz Georgij Žukov
Sovětský svaz Filip Eršakov
Sovětský svaz Ivan Koněv
Sovětský svaz Michail Lukin
Sovětský svaz Pavel Kuročkin
Sovětský svaz Michail Romanov
Sovětský svaz Fjodor Remezov
Sovětský svaz Vasilij Herasimenko
Sovětský svaz Leonid Sandalov
Sovětský svaz Fjodor Kuzněcov
Sovětský svaz Konstantin Rokossovskij
Síla
430 000 vojáků
1 000 tanků
neznámo děl a minometů
neznámo letadel
581 600 vojáků
neznámo tanků
neznámo děl a minometů
neznámo letadel
Ztráty
250 000 mrtvých a raněných
100-200 tanků
neznámo děl a minometů
neznámo letadel
460 000 mrtvých a raněných
300 000 zajatých
1348-3000 tanků
neznámo děl a minometů
neznámo letadel

Některá data mohou pocházet z datové položky.

První bitva o Smolensk byla součástí německého plánu Operace Barbarossa a odehrávala se v rozpětí dvou měsíců od 10. července do 10. září 1941. Podle plánu nacistického Německa mělo dojít k mohutné obkličovací akci v prostoru Smolenska, který byl významným strategickým a dopravním uzlem, ke zničení sovětských vojsk a k otevření si cesty do Moskvy.

Od zahájení Operace Barbarossa postoupila německá vojska do konce června až k Minsku, kde zajala v Byalistocko-Minském kotli přes 300 tisíc Rudoarmějců. Sovětská obrana se počátkem měsíce července ustálila na čáře Vitebsk - Orša - Mogilev. Zde vojska Rudé armády a Wehrmachtu sváděly urputné boje. Nejdéle se bránily jednotky generálmajora M. T. Romanova v Mogilevu, a to až do 26. července 1941.

Vojáci Rudé armády u Smolenska

Začátek bitvy u Smolenska je datován na 10. červenec 1941, kdy vojska skupiny armád Mitte polního maršála Fedora von Bock obsadily Vitebsk. Němci se snažili podniknout obkličovací manévry, ovšem sovětským jednotkám se podařilo uniknout z obklíčení. Rudá armáda se soustředila na další obranné boje a působila německým jednotkám velké ztráty. Dne 30. července podnikly jednotky pod vedením Georgije Žukova úspěšný protiútok u Jelni, při kterém poprvé od začátku války dokázaly obsadit území, které bylo předtím ovládané Němci. Počátkem srpna zahájily tankové svazy 9. německé armády obkličovací manévr, část bránících se sovětských vojsk ve dnech 5. - 6. srpna obešly a obsadily Smolensk. V obklíčeném kotli zůstalo 300 tisíc rudoarmějců. Dalším obklíčeným sovětským jednotkám se podařilo uniknout díky úderům posil vojsk Západního frontu a díky tomu se podařila zkonsolidovat další obranná linie před Moskvou. V prostoru u Jelni pokračovaly další boje a dne 10. září přešla Rudá armáda do obrany.

Němci zajali ve smolenském kotli 300 tisíc vojáků, ukořistili 3200 tanků a 3000 děl, ovšem sami utrpěli velké ztráty, když přišli o 250 tisíc mužů a značné množství techniky. Díky těmto vleklým a vyčerpávajícím bojům však mohla Rudá armáda zkonsolidovat obranu při útoku na Moskvu a Němcům se vzdálila možnost na dobytí Moskvy na přelomu letních a podzimních měsíců.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Battle of Smolensk (1941) na anglické Wikipedii, Kesselschlacht bei Smolensk na německé Wikipedii, Bataille de Smolensk (1941) na francouzské Wikipedii a Смоленское сражение (1941) na ruské Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]