Bitva u Slankamenu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bitva u Slankamenu
konflikt: Osmansko-habsburské války

Trvání19. srpen 1691
MístoSlankamen
Souřadnice
Výsledekdrtivé vítězství Habsburků
Strany
Svatá říše římskáSvatá říše římská Svatá říše římská Osmanská říšeOsmanská říše Osmanská říše
Velitelé
Ludvík Vilém Bádenský
Adam Zrinski †
Jovan Monasterlija
velkovezír Mustafa Köprülli †
Síla
asi 34 000 mužů asi 75 000 mužů
Ztráty
7 186 cca 20 000

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bitva u Slankamenu se uskutečnila 19. srpna 1691 v rámci osmansko-habsburských válek. Odehrála se u Slankamenu (dnešní Stari Slankamen, nachází se v Srbsku u Dunaje mezi městy Bělehrad a Novi Sad).

Průběh bitvy[editovat | editovat zdroj]

V noci obešli Turci císařské pozice a vpadli jim do zad. Císařští útočili z beznadějné pozice a to Turky zaskočilo. Pravé křídlo tvořil polní zbrojmistr hrabě Souches s 20 prapory [1] pěchoty a 2 pluky kyrysníků, na levém křídle stál polní maršálek hrabě Dünewald se 16 prapory pěchoty a 85 švadron jízdy, generálmajor Barfuss velel středu se 17 prapory pěchoty a 31 švadronám jízdy. Pravé křídlo pod vedením Stahremberga bylo třikrát odraženo. Turci přešli do protiútoku a spahiové se prodrali první linií obrany. Generallieutnant Barfuss nechal střed otočit doprava a tím se ocitl útočícím Turkům v boku. Kyrysníci prošli tureckým tělesem a rozdělili jej. Lehká jízda císařských objela celé bitevní pole a vpadla Turkům do zad i do tábora. Utíkající spahiové rozvrátili hlavní tureckou linii. Levá část středu i s částí levého křídla také zahnula doprava. Pravé křídlo zaútočilo na janičáře a Turci byli sevřeni ze tří stran. V tuto chvíli Turci bojovali jen o možnost útěku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Drnek (2010), s. 21.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • DRNEK, Jan; VONDROVSKÝ, Václav. Hoši jako květ. Plzeň: Občanské sdružení STREET, 2010. ISBN 978-80-254-6937-8. S. 301. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]