Bitva u Penangu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bitva u Penangu
konflikt: První světová válka
SMS Emden
SMS Emden

Trvání28. říjen 1914
MístoU ostrova Penang, Malajsie
Souřadnice
VýsledekNěmecké vítězství
Strany
Ruské impériumRuské impérium Ruské impérium
FrancieFrancie Francie
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Velitelé
I. A. Čerkasov
Lt. Théroinne †
Karl von Müller
Síla
chráněný křižník a torpédoborec lehký křižník
Ztráty
Rusko
1 chráněný křižník
88 mrtvých,
121 zraněných[1]
Francie
1 torpédoborec
47 mrtvých,
36 zraněných[2]
žádné

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bitva u Penangu byla námořní bitva první světové války. Uskutečnila se dne 28. října 1914 v Malackém průlivu a německý lehký křižník SMS Emden v ní potopil dvě válečné lodě Dohody.

Ostrov Penang byl součástí britské kolonie a nachází se poblíž západního pobřeží Malajsie Největší město Penangu je přístav George Town. Na počátku první světové války byl tento přístav často používán spojeneckými válečnými a obchodními loděmi.

Na začátku války Německá východoasijská eskadra opustila přístav Čching-tao v Číně a vypravila se na strastiplnou cestu do německých přístavů, kam žádná z nich nedoplula. Během cesty zvítězila v bitvě u Coronelu a byla poražena v bitvě u Falklandských ostrovů. Na počátku plavby se od squadrony oddělil křižník Emden, kterému velel kapitán Karl von Müller. Úkolem Emdenu bylo přepadat britské obchodní lodě.

Dne 28. října 1914 připlul Emden k městu George Town, aby napadl přístav a lodě, které se v něm nacházely. Müller nechal postavit falešný komín, aby se loď podobala britským křižníkům. Jakmile vplul do přístavu, odhalil svoji pravou identitu a nechal vztyčit německou námořní vlajku.

Než se dohodové lodě v přístavu vzpamatovaly, byl torpédován a potopen ruský křižník Žemčug. Na jeho palubě bylo 88 mrtvých a 121 zraněných. Francouzský torpédoborec Mosquet, který se vydal Emden pronásledovat, byl německou dělostřelbou rychle potopen.

Křižník Emden ještě několik týdnů podnikal útoky na spojenecké lodě, kterých potopil celkem 30. Koncem října ho hledalo kolem 60 válečných plavidel a 9. listopadu byl v bitvě u Kokosových ostrovů potopen.

Kapitán ruského křižníku Žemčug baron Čerkasov, nebyl během útoku na palubě. Byl u své přítelkyně. Za to byl pro nedbalost odsouzen k 3,5 rokům vězení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tragedy in Penang [online]. [cit. 2014-08-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. SMS Emden [online]. [cit. 2014-08-26]. Dostupné online. (anglicky)