Bitva u Jassínu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bitva o Jassínu
konflikt: první světová válka
Bitva o Jassínu
Bitva o Jassínu

Trvání18. leden 191519. leden 1915
MístoJassína, Německá východní Afrika
Souřadnice
Výsledekněmecké vítězství
Strany
Spojené královstvíSpojené království Spojené království Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Velitelé
Cpt. G. J. G. Hanson

Cpt. J. Turner

Paul von Lettow-Vorbeck
Síla
300 mužů v Jassíně
800 mužů pomocné síly
244 evropských vojáků
1350 Askarijů
23 kulometů
4 polní děla
Ztráty
92 mrtvých
95 raněných [1]
86 mrtvých
200 raněných (2 zranění důstojníci později podlehli následkům zranění)[1]

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bitva u Jassínu (18.19. leden 1915) představovala druhé významné střetnutí první světové války v bojích o Německou východní Afriku. Německé jednotky vedené plukovníkem von Lettow-Vorbeckem v ní odrazily pokus britských sil o pozemní invazi do své kolonie.

Jassin, tehdy malá vesnice severně od přístavu Tanga bylo obsazené Brity, aby byla zajištěna hranice mezi Britskou východní Afrikou a Německou východní Afrikou. Bylo však velmi slabě bráněno pouhými čtyřmi rotami indických vojáků, což čítalo něco málo přes 300 mužů.

Německý velitel Paul Emil von Lettow-Vorbeck se rozhodl na toto místo zaútočit aby zabránil nebezpečí útoku britských sil na přístav Tanga, který ležel o 50 kilometrů jižněji a byl již více než dva měsíce předtím úspěšně ubráněn při britském útoku v bitvě o Tangu. K útoku bylo shromážděno devět rot německých koloniálních jednotek, tzv. Schutztruppe, povětšinou askarijů, vedených evropskými důstojníky.

Bezprostředně poté, co byly britské síly poraženy, byly nepřátelští velitelé, kapitáni Hanson a Turner odvedeni na setkání s Lettow-Vorbeckem. K jejich překvapení jim poblahopřál k ukázkové obraně města a oba britské velitele propustil výměnou za slib, že se nebudou dále angažovat v této válce.

Ačkoli britské jednotky porazil, uvědomoval si Lettow-Vorbeck, že výše německých ztrát důstojníků a střeliva dosahovalo úrovně, ve které by si mohl jen zřídka dovolit konfrontace v tak velkém měřítku a proto se rozhodl vyžívat spíše partyzánské taktiky. Namísto toho, aby vyhledával rozhodující bitvy proti Britům, soustředil se na záškodnické operace proti Ugandské železnici a narušování zásobovacích tras. Britskou odpovědí bylo soustředění stále většího počtu sil, která měla snížit rizika takových akcí a zjednodušit obranu. Tím pádem Lettow-Vorbeck vázal na svou malou armádu mnoho britských vojáků až do konce války.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BY JINGO - Colonial History & Wargames Page. www.oocities.org [online]. [cit. 2017-03-06]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]