Bitva o Rorke's Drift

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bitva o Rorke's Drift
konflikt: Britsko-zulská válka
Vrcholící bitva
Vrcholící bitva

Trvání22.23. ledna 1879
MístoRorke's Drift, jižní Afrika
Souřadnice
Výsledekvítězství Britů
Strany
Zuluské království Britské impériumBritské impérium Britské impérium
Velitelé
hlavní velitel:
princ Dabulamanzi kaMpande
Síla
3 500–4 000 mužů Britské impérium 141 britských vojáků,
11 koloniálních vojáků,
4 civilisté
Ztráty
minim. 351 padlých na místě, okolo 500 zraněných Britské impérium 17 mrtvých, 15 zraněných

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bitva o misijní stanici Rorke's Drift proběhla v bezprostřední návaznosti na bitvu u Isandlwany, v níž armáda Zuluů krátce před tím rozdrtila hlavní britské síly v oblasti. Skončila vítězstvím Britů, kteří stanici uhájili a způsobili útočníkům těžké ztráty.

Většinu útočících Zuluů tvořili muži prince Dabulamanziho, kteří byli nespokojení s tím, že během bitvy u Isandlwany hráli roli záloh a neměli tak přímý podíl na vítězství a kořisti, pročež se chtěli zahojit alespoň vydrancováním misijní stanice a likvidací malého oddílu, který ji měl chránit. Britové ovšem v tomto případě situaci nepodcenili a naopak neváhali při přípravě na bitvu porušit některé nanejvýš nerozumné předpisy, jejichž dodržování se podílelo na předchozí porážce – především pak předpisy o zacházení se střelivem. V důsledku toho dokázali udržet koncentrovanou palbu a stálý přísun munice bojujícím vojákům a vyčerpaní Zuluové se nakonec museli s těžkými ztrátami stáhnout.

Někdy se lze setkat s počtem 18 mrtvých na britské straně - to když je započten i jeden ze stovky natalských dobrovolníků, kteří prchli ještě před bitvou a kterého zastřelili při dezerci sami Britové.

Jedenáct obránců bylo po bitvě vyznamenáno Viktoriiným křížem. Bitva byla zvěčněna mnoha malíři, britským filmem Zulu a písní skupiny Sabaton.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]