Biografický slovník archivářů českých zemí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Biografický slovník archivářů českých zemí
AutorJana Pražáková a Jaroslava Hoffmannová
Původní názevBiografický slovník archivářů českých zemí
ZeměČesko
Jazykčeština
Žánrbiografický slovník
VydavatelLibri
Datum vydání2000
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Biografický slovník archivářů českých zemí je kniha encyklopedického charakteru, která vznikla pod vedením Jaroslavy Hoffmannové a Jany Pražákové. Lexikon vyšel v roce 2000 v nakladatelství Libri a obsahuje základní data o 2053 archivářích [1] od vlády Karla IV., který ustanovil vůbec prvního státního archiváře, do konce 20. století.

Vznik knihy[editovat | editovat zdroj]

O sestavení slovníku jednala poprvé vědecká archivní rada Ministerstva vnitra v roce 1993. V letech 1995-1996 probíhal sběr dat. Na tvorbě jednotlivých hesel se podílelo 272 pracovníků a 657 dalších zpracovalo své vlastní biogramy. Uzávěrka dat byla k 31. prosinci 1999.[2] Vydalo ji v roce 2000 nakladatelství Libri jako svou 105. publikaci v nákladu 1000 výtisků. Kniha má 830 stran včetně příloh a cizojazyčných textů. Je vázaná v tmavozelených deskách, na titulní straně je ukázka listiny z roku 1743. Doporučená prodejní cena byla 750 .

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Slovník obsahuje údaje o archivářích, kteří působili v Českých zemích nebo z nich pocházeli bez ohledu na svou národnost. Kromě samotných archivářů byli do lexikonu zahrnuti též další pracovníci archivů jako konzervátoři a restaurátoři, fotografové, knihovníci a pedagogové archivního školství.

Úvodní část lexikonu obsahuje přehlednou studii o vývoji státních, stavovských a zemských i oborových archivů v Českých zemích, kapitolu o samotném slovníku (tyto dvě části jsou i v německé a anglické jazykové mutaci), seznam zpracovatelů a zkratek. Následuje vlastní náplň knihy, kde jsou hesla seřazená abecedně, nijak nečleněná do jiných celků. Poté následují přílohy týkající se dozorových archivních orgánů a adresář archivů v ČR platný k 31. květnu 2000.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HOFFMANNOVÁ, Jaroslava; PRAŽÁKOVÁ, Jana. Biografický slovník archivářů Českých zemí. 1. vyd. Praha: Libri, 2000. ISBN 80-7277-023-3. Kapitola Biografický slovník archivářů českých zemí - jeho pojetí, příprava a obsah, s. 36. 
  2. HOFFMANNOVÁ, Jaroslava; PRAŽÁKOVÁ, Jana. Biografický slovník archivářů Českých zemí. 1. vyd. Praha: Libri, 2000. ISBN 80-7277-023-3. Kapitola Biografický slovník archivářů českých zemí - jeho pojetí, příprava a obsah, s. 38. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]