Bik'at Sachnin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bik'at Sachnin

StátIzraelIzrael Izrael
Bik'at Sachnin
Bik'at Sachnin
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bik'at Sachnin (hebrejsky: בקעת סחנין, Sachninské údolí) je údolí v severním Izraeli, v Dolní Galileji.

Pohled na město Araba od jihozápadu, od vysočiny Harej Jatvat
V popředí vesnice Ešbal, v pozadí údolí Sachnin a město Sachnin

Nachází se v nadmořské výšce necelých 200 metrů. Leží v něm několik měst: Sachnin, Araba a Dejr Channa. Na jihu je od sousedního velkého údolí Bejt Netofa odděleno pásem hornatiny Harej Jatvat s dílčími vrcholky jako Har Netofa, Har Avtalijon, Har ha-Achim, Har Morsan, Har ha-Š'avi a Har Acmon. Na západě končí soutěskou u vrchu Giv'at Sachnit, kudy nejzápadnější sektor údolí opouští vádí Nachal Sachnin.

Na severní straně tvoří hranice údolí několik menších pahorků jako Giv'at Karad (s vesnicí Ešchar) nebo Har Chilazon u vesnice Lotem. Na severovýchodní straně některé výběžky údolí dosahují až k úpatí masivu Har Kamon. Východní okraj je tvořen terénním zlomem, který vymezuje také rozvodí mezi Středozemním mořem a Galilejským jezerem (vádí Nachal Calmon).

Zatímco západní část údolí je odvodňována tokem Nachal Sachnin, pak téměř celý zbytek patří do povodí vádí Nachal Chilazon a jeho přítoků Nachal Chana, Nachal Chanina a Nachal Morsan. Pouze vádí Nachal Kecach a Nachal Kamon na severovýchodním okraji údolí náležejí již do povodí Nachal Calmon.

Centrální oblasti údolí jsou z velké části zemědělsky využívány. Jižní okraj má husté osídlení, převážně arabské. Na okolních pahorcích a náhorních terasách pak ve 2. polovině 20. století vznikla i síť menších židovských sídel vesnického typu. Dopravní osou údolí je lokální silnice 805, jež propojuje ve východozápadním směru všechna zdejší větší sídla.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. amudanan.co.il [online]. amudanan.co.il [cit. 2010-11-20]. Dostupné online. (hebrejsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]