Bibliothèque historique de la ville de Paris

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bibliothèque historique de la ville de Paris
Studovna knihovny
Studovna knihovny
StátFrancieFrancie Francie
Souřadnice
Další informace
Webové stránkywww.paris.fr/equipements/bibliotheque-historique-de-la-ville-de-paris-bhvp-16
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bibliothèque historique de la ville de Paris (česky Historická knihovna města Paříže) je veřejná knihovna, která se specializuje na dějiny Paříže a regionu Île-de-France. Od roku 1969 sídlí v paláci Hôtel d'Angoulême Lamoignon v ulici Rue Pavée č. 24 ve 4. obvodu. Studovna má 94 míst. Knihovna je součástí sítě Knihoven města Paříže.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně byla sbírka dokumentů týkající historie města Paříže uložena na pařížské radnici. Během bojů za Pařížské komuny radnice v roce 1871 vyhořela a při tom byla zničena i část sbírky. V roce 1872 bylo rozhodnuto vytvořit z odkazu Julese Cousina (1830-1899) samostatnou knihovnu zaměřenou výhradně na historii hlavního města.

Činnost knihovny[editovat | editovat zdroj]

Knihovna shromažďuje dokumenty o historii Paříže a regionu Île-de-France z nejrůznějších hledisek – topofrafického, faktografického, sociologického, uměleckého, literárního atd. Poskytuje veřejnému studiu knižní fond od 16. století po současnost, který se skládá z přibližně jednoho miliónu knih, brožur a 21 000 rukopisů, a rovněž plánů, map a fotografií.

Vlastní rovněž cenný materiál pro literární badatele. Její součástí jsou písemné pozůstalosti osobností jako Jean Cocteau, George Sandová, Guillaume Apollinaire, Anatole France, knihovna literárního historika Clauda Pichoise (1925-2004) a také archiv a sbírky Sdružení divadelní rady (Association de la Régie théâtrale).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bibliothèque historique de la ville de Paris na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]