Bezdrevský potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bezdrevský potok
Bezdrevský potok u Lékařovy Lhoty
Bezdrevský potok u Lékařovy Lhoty
Základní informace
Délka toku43,1 km
Plocha povodí279,2 km²
Průměrný průtok1,28 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-06-01-195
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Jihočeský kraj - Netolice, Sedlec (okres České Budějovice), Hluboká nad Vltavou)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bezdrevský potok, nazývaný též Soudný nebo Netolický, je potokJihočeském kraji, levostranný přítok Vltavy. Délka toku činí 43,1 km a plocha jeho povodí měří 279,2 km².[1]

Názvy[editovat | editovat zdroj]

Název potoka je odvozen od jména největšího rybníka, Bezdreva, který ze svého toku napájí, nazýván je však také Netolický podle města, kterým protéká. Na Zbudovsku se mu říká potok Soudný.[2]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Bezdrevský potok pramení ve výšce 863  m n. m. asi 2 km severovýchodně od vsi Smědeč, 1 km severovýchodně od vrchu Šibeník a teče k severu. Protéká skrz Třešňový Újezdec a za Netolicemi jako Netolický potok obrací směr svého toku k severovýchodu. Dále pokračuje pod názvem Soudný potok a napájí rybníky u Sedlce (Mnich, Hlavatecký, Dvorský, Mlýnský). Dále teče jihovýchodním směrem a protéká rybníkem Bezdrev a nad Hlubokou nad Vltavou ústí zleva do Vltavy na říčním kilometru 230,9.

Odvodňuje celkem 340 km², sjízdný úsek měří 23 km.

Má charakter typicky nížinné říčky s mírným proudem, který narušuje několik rybníků a jezů. Krajina je plochá, otevřená a břehy jsou v lučních oblastech vlhké. Řečiště může být místy značně zarostlé a jen na několika málo místech je tok regulován.

Potok bývá splavný při vypouštění rybníků a sjízdný úsek má průměrný spád 1% a obtížnost ZW C. Plavba kvůli zarostlým úsekům trvá nejméně den.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Mezi jeho levostranné přítoky patří potoky Vadkovský, Bílý, Melhutka, Třebánka, Strouha, Stoka, Mlýnský, Malovický, Olešník a Mydlovarský.

Mlýny[editovat | editovat zdroj]

Turistické zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Základní charakteristiky Bezdrevského potoka a jeho povodí [online]. Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka [cit. 2023-10-19]. Dostupné online. 
  2. Mapy.cz [online]. mapy.cz [cit. 2014-06-06]. Dostupné online. 
  3. Bezdrevský potok - Vodní tok - Jižní Čechy - Třeboňská a Budějovická pánev [online]. vyletnik.cz [cit. 2014-06-06]. Dostupné online. 
  4. Potok Bezdrevský potok, země ČR - Čechy - Vodácký průvodce www.raft.cz [online]. raft.cz [cit. 2014-06-06]. Dostupné online. 
  5. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-12-30]. Identifikátor záznamu 148167 : Silniční most č. 12238-1. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  6. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2021-02-14]. Identifikátor záznamu 124177 :. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [2]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]