Bezdrev

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bezdrev
Hladina rybníka u hráze
Hladina rybníka u hráze
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský
OkresČeské Budějovice
ObecZliv
Bezdrev
Bezdrev
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha520 ha
Objem5 630 000 m³
Max. hloubka7 m
Ostatní
Typrybník
Nadm. výška381 m n. m.
Pobřeží18,5 km
Přítok vodySoudný potok
Odtok vodySoudný potok
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bezdrev je podle katastrální rozlohy druhým největším[1] rybníkem nejen v Jihočeském kraji, ale i druhým největším v České republice. Produkcí ryb však zaujímá místo první.[2] Je největším rybníkem v okrese České Budějovice (chovným rybníkem Rybářství Hluboká cz. s.r.o.).[3] Leží na katastru města Zliv, 4 km západně od Hluboké nad Vltavou mezi silnicemiČeských Budějovic do Vodňan a do Týna nad Vltavou, nedaleko od zámečku Ohrada. Je součástí ptačí oblasti Českobudějovické rybníky. Hráz rybníka je součástí přírodní památky Hlubocké hráze. Rybník dostal svůj název dle toho, že původní bažina byla beze stromů, tzv. bez drev.[4]

Bezdrev v číslech[editovat | editovat zdroj]

Hráz má dlouhou 400 m a vysokou 7,8 m. Vodní plocha v nadmořské výšce 381 m má rozlohu 520 ha, katastrální výměra činí 520 ha. Na několika místech rybník dosahuje hloubky až 7 m. Obvod měří 18,5 km.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Rybník je napájen Soudným (Netolickým, Bezdrevským) potokem, který je přítokem Vltavy. Svým umístěním má Bezdrev charakter údolní nádrže a jeho voda je dále rozváděna do menších rybníků a sádek.

Historie a využití[editovat | editovat zdroj]

Podzimní Bezdrev

Bezdrev byl vybudován v letech 149092 na příkaz majitele panství Hluboká Viléma z Pernštejna. Účelem stavby rybníka byl především chov ryb, jejichž nejhojnějším zástupcem je v rybníce tradiční kapr, ale najdeme zde množství dalších druhů, jako jsou např. štika, amur, lín či sumec.

Bezdrev je dobře známý také jako letní turistické a sportovní středisko. Břehy rybníka jsou posety rekreačními objekty, jejichž obyvatelé přírodní prostředí využívají nejen ke koupání, ale i k vodním sportům, především jachtingu a windsurfingu. Na Bezdrevu bývají pořádány jachtingové závody.[5] Roku 1951 se na Bezdrevě konaly první jachtingové závody, o rok později už místní klub pořádal mistrovství republiky ve třech třídách.[6]

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Rybník Bezdrev
Rybník Bezdrev

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Některé zdroje, které vycházejí z katastrální rozlohy a ne z rozlohy vodní plochy, ho řadí na druhé místo před Horusický rybník.
  2. rybnikarstvi.pdf [online]. František pouzar [cit. 2009-02-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 
  3. Chovné rybníky | Rybářství Hluboká. www.rybarstvihluboka.cz [online]. [cit. 2022-02-11]. Dostupné online. 
  4. PECHAROVÁ, Emilie. Terénní stanice Zemědělské fakulty JU (katedra ekologie) VOMÁČKA [online]. [cit. 2012-02-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-04-01. 
  5. Závody. www.slavoj.bezdrev.cz [online]. [cit. 2022-02-11]. Dostupné online. 
  6. Historie oddílu TJ Slavoj České Budějovice [online]. TJ Slavoj České Budějovice [cit. 2009-02-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-06-14. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]