Bessie Colemanová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bessie Colemanová
Rodné jménoElizabeth Coleman
Narození26. ledna 1892
Atlanta
Úmrtí30. dubna 1926 (ve věku 34 let)
Jacksonville
Příčina úmrtíletecká nehoda
Místo pohřbeníLincoln Cemetery
BydlištěWaxahachie
Langston
Atlanta
Chicago
NárodnostAfroameričané
Alma materLangston University
Caudron School of Aviation
Povolánípilotka, lidskoprávní aktivistka a stunt pilot
OceněníNárodní ženská síň slávy (2001)
Women in Aviation, International
Národní letecká síň slávy
Webwww.bessiecoleman.org
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bessie Colemanová (26. ledna 1892, Atlanta, USA30. dubna 1926, Jacksonville, USA) byla první pilotkou v USA, která získala mezinárodní pilotní licenci (v roce 1921 v Paříži) a vůbec prvním člověkem černé pleti na světě, který získal pilotní licenci.

Dětství a mládí[editovat | editovat zdroj]

Bessie se narodila jako desáté ze třinácti dětí, matka byla svobodná, těžce pracovala a starala se o tři další mladší děti, při čemž jí nejstarší dcera Bessie pomáhala. Bessie vyrůstala v Texasu v době rasové segregace a chodila do základní školy pro černošské děti. V roce 1910 se Bessie Colemanová zapsala na univerzitu v Langstonu v Oklahomě, ale po prvním semestru studia z finančních důvodů ukončila. Dalších pět let se živila jako pradlena, poté odešla do Chicaga, kde pracovala jako manikérka v holičství.

Letkyně[editovat | editovat zdroj]

Bessie se snažila stát se pilotkou letadla, ale v USA nebylo v té době možné, aby někdo přijal do pilotní školy občana černé pleti. Odjela tedy v roce 1920 do Francie, kde po sedmi měsících výcviku získala v červnu 1921 licenci od Mezinárodní aeronautické federace (dva roky před Amelií Earhartovou). Stala se tak prvním člověkem černé pleti, který získal pilotní licenci a zároveň první Američankou, která získala mezinárodní pilotní licenci. Během studia na letecké škole ji finančně podporoval Robert S. Abbott, afroamerický milionář a vydavatel novin Chicago Defender. V roce 1921 se vrátila do USA, kde se stal její životní osud mediální senzací. Média ji označila za „Královnu Bess“ a dalších pět let si mohla užívat zasloužené slávy. Vystupovala na leteckých akcích a svou mediální slávu využívala k tomu, aby bojovala za plnoprávné postavení Afroameričanů ve společnosti.

Tragická smrt[editovat | editovat zdroj]

Bessie Colemanová zahynula 30. dubna 1926 v Jacksonvillu na Floridě, když se během zkušebního letu stroj nečekaně obrátil k zemi a ona vypadla z otevřeného kokpitu a zabila se. Letadlo tehdy pilotoval její mechanik, který o chvíli později zahynul při dopadu letadla na zem. Pozdějším vyšetřováním se zjistilo, že příčinou nehody byla technická závada. V roce 1929 byl v Los Angeles založen Aeroklub Bessie Colemanové, od roku 1931 přelétávají piloti nad jejím hrobem na Lincolnově hřbitově v Chicagu v den její smrti a v roce 1977 založila skupina afroamerických pilotek Letecký klub Bessie Colemanové. Roku 1995 byla zařazena mezi ženy v letecké síni slávy a americká pošta vydala na její počest poštovní známku.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Lynn Santa Lucia: Ženy, které změnily svět, nakladatelství Alpress, Frýdek-Místek, 2011, ISBN 978-80-7362-873-4, str. 263–265.