Beskydské předhůří

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Beskydské predhorie)
Beskydské predhorie
Humenské vrchy

Nejvyšší bod661 m n. m. (Hôrka)

Nadřazená jednotkaNízké Beskydy
Sousední
jednotky
Ondavská vrchovina, Laborecká vrchovina, Bukovské vrchy, Vihorlatské vrchy, Východoslovenská pahorkatina, Slanské vrchy, Košická kotlina, Spišsko-šarišské medzihorie

SvětadílEvropa
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Map
PovodíSekčov, Topľa, Ondava, Laborec, Cirocha, Ublianka
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Beskydské předhůří je geomorfologický celek. Patří do geomorfologické oblasti Nízké Beskydy.

Města a obce:

Jde o pás nižších kopců a údolí, který odděluje Ondavskou vrchovinu, Laboreckou vrchovinu a Bukovské vrchy na severu od Slanských a Vihorlatských vrchů na jihu. Mezi Bukovskými a Vihorlatskými vrchy jde převážně o jižní břeh Cirochy a Ublianky. Východní hranici předhůří tvoří státní hranice s Ukrajinou.

Je součástí flyšového pásma, na délku měří téměř 100 km, zatímco na šířku průměrně 5 km a maximálně 15 km ve východní části. Nejužším místem je území u obce Hažín nad Cirochou, kde šířka dosahuje pouze cca 2 km.

Nejvyšším bodem území je vrch Hôrka (661 m) nad obcí Inovce ve východní části. Nejnižším bodem je místo, ve kterém Ondava oblast opouští.

Území není z hydrografického hlediska jednotné, patří k několika povodím: na východě je to Ublianka, střední část je součástí povodí LaborceCirochou a také OndavyTopľou. Nejzápadnější část patří do povodí Sekčova.

Beskydské předhůří se dělí na 5 geomorfologických podcelků:

Mernícka pahorkatina patří podle relativně nedávného[kdy?] speleologického průzkumu realizovaného jeskyňáři Slovenské speleologické společnosti mezi nová krasová území na Slovensku. Výskyt krasových jeskyní v písčitých vápencích Porubského souvrství mladokřídového věku se potvrdil v masívu Lysé hory (318,7 m n. m.), kde byly lokalizovány, prozkoumány a zdokumentovány 3 jeskyně s korozním vývojem s max. délkou 15 m.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Beskydské predhorie na slovenské Wikipedii.