Bertram Forer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Bertram R. Forer)
Bertram R. Forer, M.A., Ph.D.
Bertram Forer
Bertram Forer
Narození24. října 1914
Springfield, Massachusetts, USA
Úmrtí6. dubna 2000 (ve věku 85 let)
Springfield, Massachusetts, USA
Státní příslušnostUSA
Alma materUniversity of Massachusetts Amherst
Oborpsycholog
Známý díkypopsání Forerova efektu
Významná dílaThe fallacy of personal validation
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bertram R. Forer (24. října 1914 Springfield, Massachusetts, USA6. dubna 2000 Springfield, Massachusetts, USA) byl americký psycholog známý především pro popsání Forerova efektu.

Forer se narodil ve Springfieldu v Massachusetts a graduoval na Massachusettské univerzitě v Amherstu v roce 1936. Tituly M.A. a Ph.D. v klinické psychologii získal na Kalifornské univerzitě v Los Angeles.

Sloužil jako psycholog a administrátor ve vojenské nemocnici ve Francii během 2. světové války. Po návratu pracoval na psychiatrické klinice Ministerstva pro záležitosti veteránů v Malibu. V Malibu též provozoval soukromou praxi.

Forerův experiment[editovat | editovat zdroj]

V roce 1948 provedl na svých studentech osobnostní test a aniž by ho vyhodnotil, dal všem studentům stejnou analýzu poskládanou z astrologického textu z novin. Studenty pak požádal, aby ohodnotili tento jejich popis na škále od nuly (nejméně) do pěti (nejvíce) podle přesnosti. Průměrné ohodnocení bylo 4,26. Tento experiment byl od roku 1948 mnohokrát zopakován a průměr vycházel vždy zhruba 4,2. Tento jev byl pojmenován Forerův efekt. Ukazuje, že lidé mají tendenci přijímat obecné popisy jako individuální, aniž by si uvědomovali, že mohou platit téměř na kohokoliv. Důvodem je podvědomé přání lidí, aby takovéto popisy byly pravdivé. Forerův experiment je často používán ke kritice osobnostních testů, jako například MBTI.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bertram Forer na anglické Wikipedii.