Benjamin Sisko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Benjamin Sisko
ZtvárnilAvery Brooks
NamluviliDaniel Dítě
Libor Hruška
Informace o postavě
Rasačlověk
Pohlavímuž
Narození2332
Úmrtíod 2375 pohřešovaný
Povolánívelitel (DS9)
kapitán (USS Defiant)
PříslušnostiSpojená federace planet
Stanice Deep Space Nine
RodinaJoseph Sisko (otec), Sarah Sisko (matka)
Manžel(ka)Jennifer Sisko (†2367)
Kasidy Yates
DětiJake Sisko
PříbuzníJudith Sisko (poloviční sestra), dva bratři
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Benjamin Lafayette Sisko je fiktivní osoba velitele vesmírné stanice Deep Space Nine ze světa Star Treku. V TV seriálu roli sehrál herec a profesor Avery Brooks.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Sloužil jako nadporučík na hvězdné lodi Saratoga v roce 2367, když byla Federace napadena borgskou lodí, na níž byl na čas asimilovaný kapitán Jean-Luc Picard. Při útoku přišel Sisko o manželku Jennifer Siskovou, zachránil jen syna.

V dalším období Sisko na vesmír zanevřel a hledal možnosti, jak se vrátit na Zemi. Nedařilo se mu to, byl nějaký čas v planetární službě na Marsu, i zde byl kvůli příliš častému střídání rodin nespokojen.

O tři roky později byl Sisko jmenován komandérem vesmírné stanice Deep Space Nine, kterou převzala od Cardassijské unie Spojená federace planet zastoupená kapitánem Enterprise Jean-Luc Picardem. Stanice se nalézala u planety Bajor. Na stanici byl spolu s ním syn Jake, měňavec Odo, Major Kira z Bajoru, O'Brien z Enterprise, Ferengové Quark a jeho bratr Rom se synem Nogem a další. Už kvůli vzpomínce na úlohu Picarda, svou ženu a při vědomí samoty syna místo původně odmítl. Pak se mu podařilo navázat kontakty s Bajorany, nalézt červí díru, osvědčil se jako velitel při útoku Cardassianů, jeho syn si našel kamaráda a tak Sisko jmenování komandérem stanice přijal.

Velel zde tři roky a vrátil se dočasně na Zemi do funkce velitele bezpečnosti Hvězdné flotily, později se vrátil na Deep Space Nine a roku 2375 se podruhé oženil (manželka Kasidy Yates). Vzápětí poté zmizel, přidal se k rase Proroků, tvůrců blízké červí díry.

TV seriál[editovat | editovat zdroj]

Postava Benjamina Siska se vyskytuje v třetím ze seriálů o světě Star Treku známou pod názvem Stanice Deep Space Nine. Na obrazovky v USA se dostala v roce 1993, v Česku o rok později. Je uvedena poprvé v knize Vyslanec, které je knižním přepisem prvních dvou TV epizod seriálu. V USA byla uvedena na knižní trh v roce 1993, v České republice roku 2002.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DILLARD, J.M. Vyslanec. Plzeň: Laser-books, 2002. ISBN 80-7193-127-6. Kapitola Titáž, s. 240. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]