Bejt Ja'akov (Tel Aviv)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bejt Ja'akov (hebrejsky: בית יעקב, doslova Ja'akovův dům) je čtvrť ve východní části Tel Avivu v Izraeli. Je součástí správního obvodu Rova 9 a samosprávné jednotky Rova Darom Mizrach.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Leží na východním okraji Tel Avivu, cca 4 kilometry od pobřeží Středozemního moře, v nadmořské výšce okolo 20 metrů. Na severu s ní sousedí čtvrť Neve Cahal, na jihu ha-Argazim, na východě Neve Kfir a na západě Šchunat ha-Tikva, za jejíž podčást bývá Bejt Ja'akov považován. Dál k západu pak vede takzvaná Ajalonská dálnice (dálnice číslo 20 a dálnice číslo 1), která probíhá společně s železniční tratí a tokem Nachal Ajalon.[1][2]

Popis čtvrti[editovat | editovat zdroj]

Plocha čtvrti je vymezena na severu ulicí Kirjati, na jihu Derech Lechi a na východě třídou Derech Moše Dajan. Zástavba má charakter husté blokové městské výstavby. Čtvrť je řazena jako součást lidnaté čtvrti Šchunat ha-Tikva.[3] [4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Beit Ya'akov, Tel Aviv, Israel [online]. Google Maps [cit. 2011-07-02]. Dostupné online. (anglicky, hebrejsky) 
  2. amudanan.co.il [online]. amudanan.co.il [cit. 2011-07-02]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  3. Quarters and Subquarters [online]. tel-aviv.gov.il [cit. 2011-07-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-12-09. (hebrejsky, anglicky) 
  4. שכונות רובע מזרח [online]. tel-aviv.gov.il [cit. 2011-07-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-02-14. (hebrejsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]