Beginova silnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o silnici v Tel Avivu. O dálnici u Jeruzaléma, známé též jako Beginova dálnice, pojednává článek Dálnice 50 (Izrael).
Beginova silnice
Večerní snímek silničního provozu
Umístění
StátIzraelIzrael Izrael
MěstoTel Aviv
Poloha
Historie
Pojmenováno poMenachem Begin
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Beginova silnice (hebrejsky: דרך בגין, Derech Begin), dříve známá jako silnice Petach Tikva (דרך פתח-תקווה, Derech Petach Tikva), je hlavní silniceizraelském městě Tel Aviv, pojmenovaná na počest bývalého izraelského premiéra Menachema Begina. Patří mezi důležité tepny města, a to především pro veřejnou dopravu.

Je součástí silnice spojující historickou Jaffu se městy Bnej Brak a Petach Tikva. Začíná v jižní části Tel Avivu v oblasti Allenbyho silnice, kde je pokračováním Jaffské silnice. Následně vede severně, paralelně s Ajalonskou dálnicí a Ajalonskou železniční tratí, kterou nadjezdem přetíná v blízkosti železniční stanice Tel Aviv Savidor merkaz, načež pokračuje jako silnice Ze'eva Žabotinského na Bnej Brak a Petach Tikvu.

Podél silnice se mimo jiné nachází Azrieli Center se svými třemi mrakodrapy a obchodním centrem, mrakodrap Bejt Rubinstein, vládní čtvrť ha-Kirja se sídlem generálního štábu izraelské armády či budova Israel Electric Corporation.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku דרך בגין (תל אביב) na hebrejské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]