Bedřich Jindřich Braniborsko-Schwedtský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bedřich Jindřich Braniborsko-Schwedtský
Markrabě Braniborska-Schwedtska a Braniborska-Wildenbruchu
Portrét
Bedřich Jindřich Braniborsko-Schwedtský
Narození21. srpna 1709
Schwedt
Úmrtí12. prosince 1788
(ve věku 79 let)
Schwedt
PředchůdceFridrich Vilém Braniborsko-Schwedtský (1700–1771)
ManželkaLeopoldina Marie Anhaltsko-Desavská
Potomcidcery LuisaBedřiška Šarlota
OtecFilip Vilém Braniborsko-Schwedtský
MatkaJana Šarlota Anhaltsko-Desavská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bedřich Jindřich Braniborsko-Schwedtský jinak také Fridrich Jindřich (21. srpna 1709, Schwedt12. prosince 1788, Schwedt), byl posledním vlastníkem pruského závislého území z rodu Braniborsko-Schwedtských. Jeho rodiči byli markrabě Filip Vilém a jeho manželka Johana Šarlota.

Život[editovat | editovat zdroj]

Bedřichův otec Filip Vilém zemřel již v roce 1711, kdy byly jeho nejmladšímu synovi pouze dva roky. Johana Šarlota se proto rozhodla jej dát do opatrovnictví strýce Fridricha I., i ten ale zemřel (v roce 1713) a novým opatrovníkem se proto stal Fridrich Vilém I.. Bedřichovi byl přidělen menší pěší pluk, nicméně on sám se o vojenství zajímal jen pramálo. Fridrich Vilém byl velmi rozzuřený z jeho nezájmu a z toho, že jeho pluk byl velmi neúspěšný, proto nechal Bedřicha Jindřicha v roce 1733 na několik týdnů uvěznit.

V roce 1741 si Bedřich Jindřich přál výměnu jeho pluku č. 12 za pluk č. 42, přestože bylo jeho přání vyplněno, jeho zájem o vojenství brzy zase opadl. Tehdy zcela přestal jevit zájem o to.

Když jeho bratr Fridrich Vilém roku 1771 zemřel, Bedřich Jindřich zdědil moc a vládu nad Schwedtskem-Wildenbruchem. Jako markrabě Braniborsko-Schwedtský byl hlavně mecenášem umění, zejména divadel. V roce 1755 získal divadlo Prinzessinnenpalais v Berlíně a roce 1785 kontaktoval herečku Henriettu Hendel-Schutzovou, aby v tomto divadle hrála.

Když v roce 1788 zemřel, s ním vymřela i linie Braniborsko-Schwedtských, jelikož jeho dcery nemohly zdědit jeho tituly ani hodnosti.

Rodina a potomstvo[editovat | editovat zdroj]

Bedřich Jindřich byl synem markraběte Filipa Viléma a jeho manželky Johany Šarloty. Prarodiči z matčiny strany byli babička Henrietta Kateřina Oranžská a její manžel Jan Jiří II. Anhaltsko-Desavský, pokud bychom v jeho rodokmenu pátrali dále, narazíme i na takové osobnosti, jako byli Frederik Hendrik Oranžský nebo Mořic Oranžský. Z otcovy strany byli prarodiči Fridrich Vilém I. Braniborský a jeho druhá manželka Žofie Dorota (první manželkou byla sestra Henrietty Kateřina, Luisa).

Bedřich Jindřich se roku 1738 oženil se svojí sestřenicí Leopoldinou Marií Anhaltsko-Desavskou, dcerou Leopolda I. Měli spolu ale pouze dvě dcery:

Toto manželství příliš šťastné nebylo a po narození druhé dcery se spolu manželé velmi urputně hádali. Došlo to tak daleko, že jí doživotně zakázal přístup do Kolbergu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Frederick Henry, Margrave of Brandenburg-Schwedt na anglické Wikipedii.

  1. Friederike Charlotte Leopoldine von Brandenburg-Schwedt, Prinzessin, äbtissin des Stift Herford. geni_family_tree [online]. [cit. 2022-12-25]. Dostupné online. 
  2. Luise Henriette von Brandenburg-Schwedt, Herzogin zu Anhalt-Dessau. geni_family_tree [online]. [cit. 2022-12-25]. Dostupné online. 
  3. Leopold lll Franz von Anhalt-Dessau, Herzog und Fürst. geni_family_tree [online]. [cit. 2022-12-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]