Bedřich Havlena

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bedřich Havlena
Narození18. května 1888
Rakousko-Uhersko Nová Lhota,
Rakousko-Uhersko
Úmrtí21. června 1918 (ve věku 30 let)
Italské království San Donà di Piave,
Italské království
Povolánívoják a československý legionář
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bedřich Havlena (18. května 1888, Nová Lhota21. června 1918, San Donà di Piave[1]) byl italský legionář, popravený za 1. světové války v rakouském zajetí.

Život[editovat | editovat zdroj]

Bedřich Havlena se narodil v hájence u Nové Lhoty na čáslavsku. Vyučil se truhlářem, později se stal berním úředníkem a pracoval pak na okresním berním úřadu v Žamberku. Protože byl jedním ze zakládajících členů Sokola zapojil se v Žamberku aktivně do sokolského hnutí.

Po vypuknutí 1. světové války byl odveden na italskou frontu, kde při první příležitosti dezertoval do italského zajetí. Ze zajatců a přeběhlíků byl v lednu 1917 formován Československý dobrovolnický sbor a Bedřich Havlena se na jeho zakládání aktivně podílel společně s bratry Sokoly Janem Čapkem a Břetislavem Bartošem. Po jednáních vedených dr. Eduardem Benešem a gen. M.R. Štefánikem souhlasila italská vláda s vytvořením československého vojska v Itálii. Dne 24. května 1918 pak došlo na Piazza Venezia v Římě k slavnostnímu předání praporů československým plukům. Mezi nastoupenými legionáři byl i Bedřich Havlena a zazněla zde poprvé na mezinárodním fóru píseň „Kde domov můj“ jako státní hymna.

V červnu 1918 zahájilo 58 rakouských divizí ofenzivu na řece Piavě. Vedle italských, amerických a francouzských divizí se bojů zúčastnila i divize československá. Havlena se ještě s několika dalšími spolubojovníky dostal do rakouského zajetí, kde nad nimi byl téměř okamžitě vynesen trest smrti za velezradu, který byl vykonán 21. června 1918.

Pomník Bedřicha Havleny v Žamberku

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Marek, Jindřich: Na množství nehleděli…, Přísně tajné! 5/2001
  • Jäger, Pavel: Bedřich Havlena (1888–1918), Krásné město 2/2009, 16-17

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]