Beaumont-sur-Oise

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Beaumont-sur-Oise
Beaumont-sur-Oise – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška23–210 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
RegionÎle-de-France
DepartementVal-d'Oise
ArrondissementPontoise
KantonL'Isle-Adam
Beaumont-sur-Oise
Beaumont-sur-Oise
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha5,60 km²
Počet obyvatel9 663 (2014)
Hustota zalidnění1 725,5 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.ville-beaumont-sur-oise.fr
E-mailaccueil.mairie@beaumontsuroise.fr
PSČ95260
INSEE95052
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Beaumont-sur-Oise [bómon syr oáz] je francouzská obec v departementu Val-d'Oise v regionu Île-de-France, asi 35 km severně od Paříže. V roce 2014 zde žilo 9 663 obyvatel.

Poloha obce[editovat | editovat zdroj]

Severní hranici obce tvoří řeka Oise. Sousední obce jsou: Bernes-sur-Oise, Bruyères-sur-Oise, Nointel, Noisy-sur-Oise, Mours, Persan a Presles.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Místo při brodu přes řeku Oise bylo osídleno už ve svrchním paleolitu, později zde vzniklo galské opidum, které roku 57 př. n. l. dobyl Julius Caesar. Koncem císařské doby bylo v údolí město na římské silnici s amfiteátrem, lázněmi, forem a říčním přístavem, archeologické nálezy zde objevily množství hrnčířských pecí. Na ostrohu nad městem byl malý hrad s galsko-římskou hradbou. Ve 3. století bylo město zničeno a teprve počátkem 10. století zde byla založena karolinská kapitula a mniši postavili první kamenný most. Koncem 11. století byla postavena mohutná hranolová obytná věž, vysoká 37 m. Počátkem 13. století připadl Beaumont francouzským králům a roku 1226 dal král Ludvík IX. město ohradit mohutnou hradbou s válcovými věžemi.

V 16. století město rozkvetlo, kapitulní kostel byl přestavěn a dostal mohutnou zvonici. V 18. století byl hrad přestavěn na pevnost s bastiony, brzy však opuštěn a zbourán. Sousední obec Persan byla v 19. století připojena na železnici a začal se překotně rozvíjet průmysl, který význam Beaumontu zastínil.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Beaumont je místem rozsáhlých vykopávek z doby římské (amfiteátr, lázně) i ze středověku.

  • Kapitulni kostel svatého Vavřince je pětilodní katedrála s rovným závěrem, založená na místě staršího dřevěného kostela v polovině 12. století. V následujících stoletích byl kostel významně rozšířen a v 16. století dostal mohutnou zvonici, loď však byla dokončena až v 19. století. Necitlivá dostavba, která kostel podstatně snížila, byla částečně napravena do konce 19. století, přesto zůstává vnitřek lodi neobvykle tmavý.
  • Zbytky hradu Beaumont se středověkým donjonem a pozdějšími opevněními.
  • Dům U měsíce (R. Basse de la valée), založený někdy ve 14. století, sloužil jako hotel a stanice královské pošty a dokládá, že tato veřejná služba vznikla už v pozdním středověku.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Vývoj počtu obyvatel[editovat | editovat zdroj]

Počet obyvatel

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]