Bazilika Panny Marie Sněžné

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Bazilika Santa Maria Maggiore)
Bazilika Panny Marie Sněžné
Santa Maria Maggiore od JV
Santa Maria Maggiore od JV
Místo
StátItálieItálie Itálie
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolicismus
ZasvěceníPanna Maria Sněžná
Architektonický popis
ArchitektFerdinando Fuga
Stavební slohraně křesťanská architektura
Výstavba5. století
Specifikace
Délka92 m
Šířka80 m
Výška75 m
Další informace
AdresaŘím, Vatikán, ItálieItálie Itálie
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Založení kostela papežem Liberiem na místě, kde sněží
Santa Maria Maggiore od SZ (z Piazza del'Esquilino)
Interiér
Madona Salus populi romani (6. stol.)
Mozaika na vítězném oblouku (5. stol.)

Bazilika Santa Maria Maggiore [madžóre], také Panny Marie Sněžné je jeden z nejvýznamnějších kostelů (basilica maior) v Římě. Stojí na severním okraji pahorku Esquilin, blízko hlavního nádraží (Roma Termini). Byla postavena v letech 432440, a i když byla v průběhu staletí dále zdobena a přestavována, zachovala se v původní podobě jako příklad starověké římské baziliky. Má exteritoriální status (podobně jako budovy vyslanectví) a patří Vatikánu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Starší bazilika Panny Marie, kterou dal postavit papež Liberius v letech 352366, nestála podle nedávných archeologických výzkumů na tomto místě. Baziliku dal postavit papež Sixtus III. poté, co Efezský koncil roku 431 potvrdil Ježíšovu matku Pannu Marii jako Bohorodičku (řecky Theotokos), což výrazně podpořilo mariánskou úctu. O té svědčí i zachované mozaiky v lodi a na vítězném oblouku, patrně z téže doby. V tomto kostele roku 867 papež Hadrián II. za přítomnosti svatých Cyrila a Metoděje položil na hlavní oltář slovanské bohoslužebné knihy, a tak je schválil a povolil jejich užívání. Středověký název „Panny Marie Sněžné“ (italsky della Neve) vznikl z legendy, podle níž byl kostel postaven na místě, které se v srpnu pokrylo sněhem. Na tuto legendu odkazuje i zasvěcení kostela Panny Marie Sněžné na Novém Městě v Praze a v Olomouci. Kostel byl pak průběžně opravován a rozšiřován, příčná loď a apsida jsou ze 13. století, zvonice ze 14. století, pozlacený kazetový strop je ze 16. století a po roce 1740 vznikla dnešní barokní fasáda.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Bazilika stojí mezi dvěma náměstími, Piazza del’Esquilino na severozápadě a Piazza Santa Maria Maggiore na jihovýchodě, odkud je vstup. Na tomto náměstí stojí mariánský sloup Carla Maderna z roku 1614, který se stal vzorem pro stovky barokních sloupů po celé Evropě.

Kostel o rozměrech 92 × 80 m je klasická trojlodní sloupová bazilika se zvonicí vysokou 75 m a apsidou na západní straně. Hlavní (jihovýchodní) průčelí doplňují renesanční přístavby, takže celek tvoří obdélník. Fasádu přestavěl architekt Ferdinando Fuga roku 1743 tak, že zachoval starší fasádu lodi s mozaikami ze 12. století.

Hlavní loď je 30 m široká, krytá dřevěným, pozlaceným kazetovým stropem podle návrhu Giuliana da Sangallo. Mramorová mozaiková podlaha je z poloviny 12. století. Nižší boční lodi jsou odděleny 40 antickými sloupy ze žuly a z mramoru, které pocházejí z nějaké starší stavby. Mozaiky v hlavní lodi a na vítězném oblouku patří k nejcennějším částem kostela. Pocházejí z poloviny 5. století a znázorňují jednak oslavu Panny Marie jako Matky Boží, jednak příběhy Starého zákona s jejich naplněním v Novém zákoně. Mozaika Korunování Panny Marie v hlavní apsidě je z roku 1295. Pod hlavním oltářem je krypta Narození Páně (také sv. Matěje), kde se v křišťálovém relikviáři uchovávají domnělé pozůstatky betlémských jeslí a kde je také pohřben sv. Jeroným, poustevník a překladatel bible ze 4. století.

V pravé příční lodi je Sixtinská kaple (podle papeže Sixta V., nesouvisí se Sixtinskou kaplí ve Vatikánu) podle návrhu Domenika Fontany s manýristickou výzdobou ze 16. století a před ní je náhrobek slavného architekta a sochaře Berniniho. V protějším levém křídle je kaple Borghese z roku 1611 podle návrhu Flaminia Ponzia, na hlavním oltáři je ikona Panny Marie ze 6. století, zvaná „Salus populi romani“.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • K. Baedeker, L'Italie. Leipzig 1900, str. 253n.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Bazilika Panny Marie Sněžné na Wikimedia Commons
  • BRONKOVÁ, Johana. Hlavní mariánský chrám Věčného města Santa Maria Maggiore - 1. část [online]. 26. 4. 2003. Dostupné online. 
  • BRONKOVÁ, Johana. Hlavní mariánský chrám Věčného města Santa Maria Maggiore - 2. část [online]. 10. 5. 2003. Dostupné online. 
  • BRONKOVÁ, Johana. Hlavní mariánský chrám Věčného města Santa Maria Maggiore - 3. část [online]. 24. 5. 2003. Dostupné online. 
  • BRONKOVÁ, Johana. Hlavní mariánský chrám Věčného města Santa Maria Maggiore - 4. část [online]. 31. 5. 2003. Dostupné online. 
  • BRONKOVÁ, Johana. Hlavní mariánský chrám Věčného města Santa Maria Maggiore - 5. část (včetně fotogalerie) [online]. 14. 6. 2003. Dostupné online.