Bazén (film, 1969)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bazén
Původní názevLa Piscine
Země původuFrancie
Itálie
Jazykfrancouzština
Délka116 minut
Žánrdrama / krimi
ScénářJean-Claude Carrière
Jean-Emmanuel Conil
RežieJacques Deray
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleAlain Delon
Romy Schneider
Maurice Ronet
Jane Birkinová
ProdukceGérard Beytout / SNC (Francie)
Tritone Cinematografica (Itálie)
HudbaMichel Legrand
KameraJean-Jacques Tarbès
KostýmyAndré Courrèges
Výroba a distribuce
PremiéraFrancie 31. ledna 1969
Itálie 5. dubna 1969
Bazén na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bazén (francouzsky La Piscine) je filmové drama z roku 1969 režírované Jacquesem Derayemitalsko-francouzské koprodukci. Děj vypráví o osobních vztazích, žárlivosti a nevěře.

Hlavní postavy ztvárnili Alain DelonRomy Schneider jako partnerská dvojice, Maurice Ronet hrál „dobrého“ přítele páru a jeho osmnáctiletou dceru představovala Jane Birkinová. Film se odehrává na letní Francouzské riviéře, převážně ve vile nad Saint-Tropez.

Ve francouzských kinech snímek zhlédlo 2 341 721 diváků.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Jean-Paul (Alain Delon) je nepříliš úspěšný spisovatel, který se živí vymýšlením sloganů v reklamní agentuře. Spolu se svou přítelkyní, novinářkou Marianne, tráví lenivou měsíční dovolenou na Francouzské riviéře u Saint-Tropez. Vilu jim půjčili přátelé, kteří odjeli do Íránu.

Jednoho parného dne přijíždí dvojici navštívit dobrý přítel Harry (Maurice Ronet), profesí hudební producent. Doprovází ho osmnáctiletá dcera Penelope (Jane Birkinová), o které pár nikdy předtím neslyšel. Jean-Paul žije s Mariannou více než dva roky. Atraktivní žena udržovala dříve milenecký poměr se sebevědomým Harrym.

Noví hosté přijímají nabídku strávit několik dnů před cestou do Itálie odpočinkem v domě. Jak dny plynou Harry se snaží o navázání bližšího kontaktu s Mariannou. Jeana-Paula si naopak dobírá pro jeho práci v reklamní agentuře. Hodně pije a po výletu do města s ním přijíždejí přátelé na celonoční party. Jean-Paul pokračuje v abstinenci a poprvé se více věnuje nudící Penelopě, která vyrůstala pouze s matkou a otce poznala až relativně nedávno. Z jejího chování je zřejmé, že k němu necítí bližší vztah.

Harry míří s Mariannou do města na nákup. Sebevědomě tvrdí, že ji může získat zpět. Jean-Paul tak tráví den s Penelopou, jíž bere na koupání k moři. Večer se všichni setkávají u večeře. Mladá dívka je zakřiknutá a odbíhá do pokoje. Přestože není zřejmé, co vše se mezi ní a Jean-Paulem odehrálo, napjatá atmosféra napovídá, že se vytvořilo citové pouto.

Harry na to reaguje prohlášením, že příští ráno s dcerou odjíždí. Zamíří se opít do města a vrací se během hluboké noci. Zastihuje Jean-Paula, který také pije alkohol. U bazénu dochází k ostré hádce. Harry kamarádovi vyčítá poměr s jeho dcerou a snaží se ho udeřit pěstí do obličeje. Po promáchnutí padá do bazénu. V podroušeném stavu se marně snaží vylézt. V tom mu u okraje brání Jean-Paul, když jej vždy shodí hlouběji do vody. Nakonec mu přidržuje hlavu pod hladinou a přítele utopí. Svléká z něj mokré šaty, schovává je ve sklepě pod dřevem a přináší nové ze skříně, které položí vedle bazénu. Harry má na sobě oblečené plavky a situace by měla budit dojem nešťastného utonutí opilého muže.

Po pohřbu vilu opakovaně navštíví komisař Lévêque (Paul Crauchet) z Marseille, který s párem vede rozhovor. Pouze Marianně vyloží své pochybnosti o nešťastné náhodě. Za podezřelé považuje nalezení Harryho vyžehleného a nepoužitého oblečení u bazénu. Otázkou také zůstává, proč měl na ruce zlaté hodinky, když nebyly vodotěsné? Jeho cílem je tak nalezení skrytých šatů.

Marianna ví, že měl Jean-Paul v úmyslu odjet s Penelopou a opustit ji. Poté, co mu vypoví komisařův záměr, mladý spisovatel se domnívá, že již ukryté šaty našla a přiznává se ke všemu. Marianna mu však i přes plánovaný rozchod hodlá pomoci a odvrací od něj podezření. Inspektoru vše zatajuje a skrze partnera posílá Penelopu k matce. Následně s ním ale odmítá odjet domů a volá si taxi. V průběhu telefonátu však Jean-Paul přerušuje hovor a oba setrvají v mlčení. Hledí z okna na bazén a on sevře poddajnou Mariannu v náručí.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Alain Delon Jean-Paul
Romy Schneider Marianne
Maurice Ronet Harry Lannier
Jane Birkinová Penelope Lannierová
Paul Crauchet komisař Lévêque

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Filmové drama bylo natáčeno od 16. srpna 1968 do poloviny října téhož roku ve vile s velkým bazénem, ležící ve čtvrti L'Oumède jihofrancouzského města Ramatuelle. Další záběry byly pořízeny v oblasti Saint-Tropez.

Trivia[editovat | editovat zdroj]

Herci Alain Delon a Romy Schneider udržovali ve skutečném životě partnerský vztah v letech 1959–1963, kdy byli zasnoubeni. Delon jí pak předal Čestného Césara 2008 (in memoriam).

Remake[editovat | editovat zdroj]

V roce 2015 vznikl remake nazvaný Oslněni sluncem, jenž v anglickém originále získal jméno podle popartového obrazu A Bigger Splash z roku 1967 od Davida Hockneyho.[2] V hereckých rolích se představili Tilda Swintonová, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes a Dakota Johnsonová.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku La Piscine (film) na anglické Wikipedii.

  1. Box Office information for film at Box Office Story
  2. Luca Guadagnino, Tilda Swinton & Dakota Johnson. www.vogue.it. Vogue Italia, S01-09-2015. Dostupné online [cit. 14-09-2015]. (anglicky) 
  3. A Bigger Splash: Luca Guadagnino Interview [online]. 28-06-2016 [cit. 2016-09-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]