Stromová rakev

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Baumsarg)
Stromová rakev z raně středověkého hřbitova v Oberflachtu v Německu

Stromové rakve (často též německy baumsarg) byly prehistorické rakve vydlabané z jednoho kmene, používané při pohřbech zvlášť významných osob. Často byly uloženy v mohylách.

Stromové rakvy byly rozšířené zejména na severu Evropy, například u Baltů (kteří zanechali spalování mrtvých v 1. století), v Jutsku a ve střední Litvě[1]. Fenomén pohřbívání do stromových rakví však nebyl omezen pouze na hojně zalesněné oblasti - v Touna El Gebel v Egyptě byla nalezena rakev z jednoho kmenu cypřiše, pocházející z 1. století.[2].

Tento zvyk přežil christianizaci a zachoval se až do středověku, byl užíván v období stěhování národů a za vikinské éry.

Stromové rakve jsou podobné dlabaným člunům, může tedy nastat situace, při které je hrob určen jako „lodní“.

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Rakev objevenou v opatství Glastonbury v roce 1191, ve které se údajně mělo nacházet tělo krále Artuše, popsal soudobý kronikář Gerald z Walesu jako rakev z masivního dubového kmene.

V Yorkshiru byl 10. července 1834 nalezen „Gristhorpe Man“ (muž z Gristhorpe)[3], dobře zachovalé tělo člověka pocházející z 2. tisíciletí př. n. l., pohřbené v dutém dubovém kmeni. Dnes je uschován v Rotunda Museum ve Scarborough.

U dánské vesnice Egtved byla roku 1921 vykopána dívka pohřbená ve stromové rakvi, nazvaná „dívka z Egtved“. Stejně jako muž z Grithorpe měla dobře zachované oblečení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Treetrunk coffin na anglické Wikipedii a Baumsarg na německé Wikipedii.

  1. GIMBUTAS, Marija. The Balts [online]. 1963 [cit. 2012-02-26]. Kapitola V, s. 112. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-10-17. ((anglicky)) 
  2. Y. Zidan; T. Handoussa; H. Hosni; N. M. N. El Hadidi. The conservation of a wooden Graeco-Roman coffin box [online]. Dostupné online. ((anglicky)) 
  3. Gristhorpe Man: a Bronze Age warrior chieftain? [online]. stonepage.com, 2006-09-16 [cit. 2012-02-26]. Dostupné online. ((anglicky)) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]