Basklarinet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Basklarinet
italsky clarinetto basso
německy Bassklarinette
anglicky bass clarinet
francouzsky clarinette basse
Klasifikace
Tónový rozsah
Tónový rozsah
basklarinet zní o velkou nonu
níže než v notovém zápise
Příbuzné nástroje
Basový klarinet a basetový roh, každý do hloubky C

Basklarinet (také basový klarinet) je jednoplátkový dřevěný nástroj patřící do rodiny klarinetových nástrojů. Převážně je laděn in B (basové A klarinety se dnes takřka nepoužívají) a zní o oktávu níže než B klarinet.

Stavba a funkce[editovat | editovat zdroj]

Nástroj je vyráběn z grenadilly, je docela těžký, a proto má na spodní část připevněn bodec (podobně jako violoncello) sloužící k podpoře nástroje při hraní. Stejně jako ostatní klarinety je jeho trubice válcovitého tvaru.

Zatímco nejnižší znějící tón „běžného“ sopránového klarinetu je (malé) d, na basklarinet se dají zahrát i tóny (velké) Ciskontra B, v závislosti na konstrukci nástroje. Hraní nejvyšších tónů záleží na schopnostech hráče, jako horní limit se udává (znějící) , ale profesionálové dokážou zahrát i vyšší tóny (vyžaduje to především dovednou techniku nátisku).

Přestože se tónový rozsah basklarinetu blíží violoncellu, je nejčastěji notován v houslovém klíči, stejně jako sopránový klarinet. Někteří skladatelé ale upřednostňují zápis v basovém klíči, například Richard Wagner, Gustav Mahler nebo Dmitrij Šostakovič.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Před vynálezem basklarinetu byl nejnižší nástroj klarinetové rodiny basetový roh. Kdy byl zkonstruován první basklarinet, je ale nejisté. Nejstarší popis pocházejí od G. Lotta z roku 1772 a Heinricha Grensera okolo roku 1793, přičemž jednodušší varianty tohoto nástroje se vyráběly i před rokem 1750.

Použití v hudbě[editovat | editovat zdroj]

Basklarinet je součástí symfonických, dechových i jazzových orchestrů, používá se i v komorní hudbě, například v klarinetovém kvartetu.

Koncert pro basklarinet a orchestr složili Josef Schelb, Thea Musgrave, Dietrich Erdmann a další; známými díly, kde má tento nástroj důležitou úlohu, jsou například:

Basklarinet se také hodně využívá v jazzu, prvním významným sólistou byl Eric Dolphy. Dalšími hráči na tento nástroj jsou David Murray, John Surman, James Carter aj., stejně jako většina jazzmanů se nespecializují pouze na tento nástroj a hrají i na klarinet a saxofon.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]