Baseband procesor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Baseband procesor (též anglicky baseband radio processor, zkratka BP, BBP) je jednočipový počítač umístěný v zařízení (počítač, mobilní telefon apod.), které nezávisle zajišťuje bezdrátovou komunikaci (například v GSM síti), avšak tento pojem není využíván pro čipy zajišťující Wi-Fi nebo Bluetooth. Baseband procesor má typicky vlastní paměť RAM a je řízen vlastním firmwarem, který využívá operační systém reálného času. Na světě existuje několik významných výrobců baseband procesorů, jako je Broadcom, Icera, Intel (dříve Infineon), MediaTek, Qualcomm, UNISOC a ST-Ericsson.

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Protože baseband procesory používají proprietární systémy, nelze provést jejich nezávislý bezpečnostní audit. Metodami reverzního inženýrství byly zjištěny zranitelnosti, které je možné zneužívat ke vzdálenému ovládnutí zařízení a čtení i změně uložených a zpracovávaných dat.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Baseband processor na anglické Wikipedii.

  1. Ralf Philipp Weinmann. DeepSec 2010: All your baseband are belong to us [online]. YouTube [cit. 2014-03-15]. Dostupné online. 
  2. Ralf Philipp Weinmann. WOOT 2012: Baseband Attacks: Remote Exploitation of Memory Corruptions in Cellular Protocol Stacks [online]. USENIX WOOT [cit. 2015-04-05]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]