Barklya syringifolia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBarklya syringifolia
alternativní popis obrázku chybí
Barklya syringifolia
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbobotvaré (Fabales)
Čeleďbobovité (Fabaceae)
PodčeleďCercidoideae
RodBarklya
Binomické jméno
Barklya syringifolia
F.Muell., 1859
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barklya syringifolia je rostlina z čeledi bobovité a jediný druh rodu Barklya. Je to stálezelený strom se sytě zelenými jednoduchými listy a žlutooranžovými květy v bohatých květenstvích. Vyskytuje se při pobřeží východní Austrálie. V některých oblastech světa je pěstován jako okrasná dřevina.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Barklya syringifolia je stálezelený strom dorůstající výšek 7 až 20 metrů. Listy jsou jednoduché (jednolisté), srdčité, dlouze řapíkaté, tmavě zelené. Na vrcholu řapíku je pulvinus. Palisty jsou drobné, oválné, opadavé. Květy zatuchle voní, jsou drobné, žlutooranžové, krátce stopkaté, uspořádané v hustých vrcholových hroznech skládajících až 20 cm dlouhé laty, řidčeji úžlabní. Kalich je zvonkovitý, zakončený krátkými tupými laloky. Korunní lístky jsou volné, podobného tvaru a velikosti, na bázi dlouze nehetnaté. Pavéza je širší než ostatní korunní lístky. Tyčinek je 10, jsou volné a delší než koruna. Semeník je stopkatý, s několika vajíčky a krátkou čnělkou nesoucí drobnou vrcholovou bliznu. Plody jsou podlouhle kopinaté, stopkaté, ploché lusky, nepukavé nebo jen slabě pukající tenkostěnnými chlopněmi. Obsahují 1 až 2 plochá semena.[1][2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Tento druh je rozšířen pouze v Austrálii. Vyskytuje se v tropických a subtropických oblastech při východním a severním pobřeží Queenslandu. Roste jako součást suššího deštného lesa, keřovité vegetace a podél řek na pískovcových, grandioritových nebo čedičových podkladech.[1][2][3]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Barklya je v současné taxonomii bobovitých řazen do podčeledi Cercidoideae.[4] Nejblíže příbuznými skupinami jsou dle výsledků molekulárních analýz rod Schnella a některé rody oddělené od rodu Bauhinia (Gigasiphon, Lysiphyllum, Phanera a Tylosema).[5]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Barklya syringifolia je krásně kvetoucí strom, pěstovaný v Austrálii i mimo ni (např. na Floridě či v Kalifornii) jako okrasná dřevina.[1] V kultuře má spíše keřovitý vzrůst a dorůstá do výšek okolo 8 metrů.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c ALLEN, O.N.; ALLEN, E.K. The Leguminosae, a Source Book of Characteristics, Uses, and Nodulation. Madison: The University of Wisconsin Press, 1981. ISBN 0-299-08400-0. 
  2. a b ORCHARD, Anthony E. (ed.). Flora of Australia. Vol. 12 Mimosaceae (excl. Acacia) and Caesalpiniaceae. [s.l.]: CSIRO, 1998. (anglicky) 
  3. a b Brisbane Rainforest Action & Information Network: Barklya syringifolia [online]. 2007. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-01-27. 
  4. AZANI, Nasim; BABINEAU, Marielle; BAILEY, Donovan et al. A new subfamily classification of the Leguminosae based on a taxonomically comprehensive phylogeny. Taxon. Feb. 2017, čís. 66(1). Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-02-16.  Archivováno 16. 2. 2018 na Wayback Machine.
  5. WUNDERLIN, Richard P. Reorganization of Cercideae (Fabaceae: Caesalpinioideae). Phytoneuron. 2010, čís. 48. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]