Barká

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Barka (Omán))
Barká
Poloha
Souřadnice
StátOmánOmán Omán
Barká
Barká
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel130 000 (2017)[1]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barká (arabsky بركاء‎)[2] je město a vilájet (provincie) v Ománu. Nachází se v guvernorátu Jižní al-Bátina a leží na pobřeží Ománského zálivu. Na severu sousedí s vilájetem al-Musaná a na jihu s vilájety Síb a Vádí al-Mávil. V celém vilájetu žije přibližně 75 000 obyvatel v 63 obcích.[3]

Ve vilájetu stojí známé pevnosti Barká, Bajt an-Núman a al-Felajž a spolu s nimi i další, ačkoliv méně významné. Al-Felajž láká turisty na divadelní představení, jež se zde konají. Pláž al-Savádí, přibližně 20 kilometrů východně od města Barká, patří k nejnavštěvovanějším plážím celé země. Tři ostrovy nedaleko pláže bývají každoročně během ledna a února útočištěm stěhovavého ptactva – racků černohlavých, brodivých ptáků a volavek. Barká je místem častého pořádání býčích zápasů.

Hlavní složkou místního hospodářství je rybolov. Zemědělství produkuje zeleninu, datle a citróny. Chov hospodářských zvířat se věnuje skotu, kozám, koním a velbloudům. Průmysl zde tvoří textilní průmysl, kožedělní průmysl a výroba laskomin. Mezi místní tradiční řemesla spadá zlatnictví, stříbrnictví, tkaní palmových listů, kovářství, tesařina a výroba provazů a lan neboli provaznictví.

V dubnu 2013 uveřejnilo ománské Ministerstvo Zdravotnictví své plány na vybudování zdravotnického města, které by se mělo postavit ve vilájetu Barká poblíž místa zvaného al-Felajž. Celý projekt nese název Lékařský městský komplex Sultána Kábúse a jeho rozpočet přesahuje jednu miliardu amerických dolarů.[4] Komplex bude sloužit především obyvatelům guvenorátů Maskat a al-Bátina. Po dokončení se očekává navázání spolupráce s Univerzitou sultána Kábúse.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online.
  2. Archivovaná kopie. www.geonames.de [online]. [cit. 2013-07-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-10-11. 
  3. Governorates: Al Batinah North & South Governorate: Wilayat Barka [online]. Ministerstvo Informací Sultanátu Omán [cit. 2013-07-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-11-14. (anglicky) 
  4. YOUSUF, Kabeer. $1 bn medical city in Barka [online]. Maskat: Oman Daily Observer, 2013-04-20 [cit. 2013-07-18]. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]