Barby Kelly

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Barby Kelly
Základní informace
Rodné jménoBarbara Ann Kelly
Narození28. dubna 1975
Španělsko Belascoáin, Španělsko
Úmrtí15. dubna 2021 (ve věku 45 let)
Příčina úmrtíplicní embolie
Povolánízpěvačka
Nástrojekonga, akordeon, perkuse, akustická kytara, klavír, buben
Aktivní roky1982–2001
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barbara Ann Kelly (28. dubna 1975, Belascoáin, Španělsko15. dubna 2021) byla irská zpěvačka, skladatelka a textařka, bývalá členka skupiny The Kelly Family.

Počátky[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Belascoáinu do rodiny Barbary Ann Kelly a Daniela Jerome Kellyho jako páté jejich společných dětí. Stejně jako ostatní sourozence i jí rodiče od narození hudebně vzdělávali. Během působení ve skupině hrála především na konga, dále na akordeon, akustickou kytaru, klavír, buben a perkuse. Věnovala se také baletu a navrhovala koncertní kostýmy.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Barby Kelly se ke skupině poprvé přidává po vydání debutového alba Christmas All Year. Nejdříve vystupovala jako tanečnice, poté se zapojila i hraním na hudební nástroje a zpěvem.

K nejúspěšnějším písním, kde je hlavní zpěvačkou právě Barby, patří skladby jako Baby Smile, Hooks nebo She's Crazy, která je jakýmsi vyprávěním o ní samotné.

Skupinu opustila mezi lety 20002002, kdy se začaly více projevovat její psychické potíže. S kapelou se objevila poprvé po dlouhé době až při několika vystoupeních v roce 2012 při turné Stille Nacht.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Barby Kelly byla svobodná a bezdětná, plynule mluvila anglicky, španělsky, německy a francouzsky. Před rokem 2002 ještě s kapelou spolupracovala na albu La Patata, poté se ale kvůli zdravotním potížím stáhla do ústraní. Podle všeho neustála tlak na skupinu, který v tomto období rostl. Zemřela 15. dubna 2021 ve věku 45 let.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]