Bahrajn World Trade Center

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bahrajn World Trade Center
Základní informace
ArchitektAtkins
Výstavba2008
Poloha
AdresaManáma, BahrajnBahrajn Bahrajn
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bahrajn World Trade Center (zkráceně Bahrajn WTC, nebo jen BWTC) je komplex budov světového obchodního centra ve městě ManamaBahrajnu. Komplex je zvláštní tím, že se jedná o první mrakodrapy na světě s větrnými turbínami začleněnými do vlastní konstrukce, konkrétně mezi dvě 240 metrů vysoké věže připomínající plachty. Věže byly postaveny v roce 2008 architektonickou firmou Atkins, která je známá svými excelentními stavbami na Středním východě (převážně pak v Dubaji, kde postavila mimo jiné i hotel Burdž al-Arab). Budovy BWTC jsou třetí nejvyšší stavbou v Bahrajnu (v 2014 první byl hotel Four Seasons Hotel Bahrain Bay s 270 m, druhý byl Bahrain Financial Harbour s 260 metry[1][2]). Mají celkem 50 pater, z toho ve 34 patrech se nachází kancelářské prostory. Dole pod budovami, mezi věžemi, se nachází nákupní hala.

Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Obě věže jsou spojeny třemi můstky a každý nese větrnou elektrárnu o výkonu 225 kW, celkem tedy výkon až 675 kW. Vrtule těchto turbín měří 29 metrů (95 stop) v průměru a směřují na sever, což je směr, ze kterého fouká vítr od Perského zálivu. Věže jsou k sobě natočeny pod úhlem a vytváří tak kužel, kterým musí vítr projít, což mu dává větší sílu, která pak působí na turbíny. To výrazně zvyšuje jejich potenciál k výrobě elektřiny, což bylo potvrzeno testy v aerodynamickém tunelu. Očekává se, že větrné turbíny dokáží vyrobit 11 % až 15 % celkové spotřeby obou věží, což odpovídá přibližně 1,1 až 1,3 GWh ročně. Takové množství energie pokryje průměrnou roční spotřebu až 300 rodinných domů. Turbíny byly poprvé zapnuté 8. dubna 2008 a očekává se, že budou v provozu v průměru 50 % dne.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Skyscraper Center. www.skyscrapercenter.com [online]. [cit. 2023-05-01]. Dostupné online. 
  2. Here is a list of 7 of the highest towers in Bahrain [online]. 2017-06-04 [cit. 2023-05-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]