Baffinovo moře

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Baffinův záliv
Mapka znázorňující polohu Baffinova zálivu
Mapka znázorňující polohu Baffinova zálivu
Maximální hloubka2136 m
Zeměpisné souřadnice
Nadřazený celekAtlantský oceán, Severní ledový oceán
Sousední celkyBaffinův ostrov, Grónsko, Ellesmerův ostrov, Davisův průliv
SvětadílSeverní Amerika
StátGrónskoGrónsko Grónsko
KanadaKanada Kanada
PoznámkaKvůli ledovcům je většinu času nesplavný.
Map
Plovoucí ledovec v Baffinově zálivu

Baffinovo moře (český normovaný název)[1], též Baffinův záliv (dánsky Baffin Bugten, dříve také Bylot- nebo Bilettbai, grónsky Avannaata Imaa, což znamená česky „moře (na) severu") je mořský záliv mezi Atlantským a Severním ledovým oceánem. V severojižním směru je dlouhé 1130 km, má rozlohu 690 tisíc km² a maximální hloubku 2136 metrů. Většinu roku je záliv nesplavný, důvodem je zalednění a plovoucí ledové kry. Loví se zde ryby a velryby.

Baffinovo moře je ohraničeno Baffinovým ostrovem na jihozápadě, Grónskem na východě, ostrovem Devon na západě a Ellesmerovým ostrovem na severu. Je spojeno s Atlantským oceánem prostřednictvím Davisova průlivu a se Severním ledovým oceánem Naresovým, Smithovým a Robesonovým průlivem. Tyto průlivy jsou celoročně pokryty polárním ledem.

Záliv byl objeven v roce 1585. Prvním Evropanem, který jej spatřil, byl britský cestovatel John Davis. Je však pojmenován po Williamu Baffinovi, prvním badateli, který se zde plavil v roce 1616.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Baffinov záliv na slovenské Wikipedii.

  1. Česká jména moří a mezinárodních území: Seznam českých jmen oceánů, moří, jejich částí, podmořských útvarů, mořských proudů a geografických objektů v Antarktidě. 1. vyd. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2014. 186 s. (Geografické názvoslovné seznamy OSN - ČR). Dostupné online. ISBN 978-80-86918-71-6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]