Babinec (okres Rimavská Sobota)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Babinec
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška423 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajBanskobystrický
OkresRimavská Sobota
Tradiční regionGemer
Babinec
Babinec
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha4,9 km²
Počet obyvatel60 (2021)[1]
Hustota zalidnění12,2 obyv./km²
Správa
Statusobec
StarostaJaroslav Benda
Vznik1407 (první písemná zmínka)
Oficiální webwww.babinec.info
Adresa obecního úřaduObecný úrad
Babinec
980 26 Lukovištia
Telefonní předvolba047
PSČ980 26 (pošta Lukovištia)
Označení vozidel (do r. 2022)RS
NUTS514489
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Babinec (Babaluska, Babarét) je obec na Slovensku v Banskobystrickém kraji. Nachází se v okrese Rimavská Sobota, 18 km severně od města Rimavská Sobota. Žije zde 60[1] obyvatel.

Poloha obce[editovat | editovat zdroj]

Obec leží na severovýchodě Slovenského rudohoří na plošině mezi Rimavskou kotlinou a potokem Papča, v nadmořské výšce 419 metrů a má rozlohu 491 hektarů. K částem obce patří i Babinský mlýn a osada Klínové. Krajina kolem Babince není silně zalesněná, hlavně v severní části je oblast s převládajícím smíšeným dubovo-bukovým lesem.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

První osídlení oblasti okolí obce Babinec pochází z pozdní doby bronzové. Naleziště z jedné z kultur tohoto období se nacházejí u sousední obci Kyjatice. Současné osídlení obce Babinec vznikalo v průběhu 13. století.

První historická zmínka o současné obci pochází z roku 1407 (1407 Babalawka, 1413 Babaluchka, 1427 Babafalva). V 17. století patřila obec do vlastnictví šlechtických rodů Derenčinů a Séčiů, a posléze k muráňskému panství.

V roce 1427 bylo v obci obydleno 13 chalup, z nichž po tureckém pustošení v roce 1598 zůstalo pouze pět. V roce 1828 měla obec Babinec 270 obyvatel v 35 domech.

V obci se nachází klasicistní evangelický kostel z konce 18. století, ve kterém je ručně malovaný dřevěný kazetový strop s pozdně renesanční barokně-rustikální ornamentikou stylizovaných květů a listů. Varhany s ankátovou ornamentikou pocházejí z roku 1739, klasicistní zvonice s retardovanými prvky je z konce 18. století. Zvon ulil B. Stephanides z Lučence v roce 1813.

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Obyvatelé obce se zabývali zemědělstvím, později pěstováním ovoce (hlavně jablek, švestek a hrušek). V zimním období se obyvatelé obce zabývali košíkářstvím, vyráběli dřevěné pracovní nářadí pro zemědělství a domácnost, jednoduché tkalcovské nářadí, dřevěné (dubové) vyřezávané skříně, bedny na uskladňování obilí, tkali látky a vyráběli koberce z trhaných textilií.

V současnosti v obci dominuje zemědělství a ovocnářství.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Babinec na slovenské Wikipedii.

  1. a b Sčítání lidu, domů a bytů 2021 na Slovensku. Bratislava.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]