Bažantnice v Uhersku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Bažantnice v Uhersku
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Cesta k bažantnici
Cesta k bažantnici
Základní informace
Vyhlášení15. ledna 2014 [1]
VyhlásilRada Pardubického kraje
Nadm. výška250–250 m n. m.
Rozloha20,51 ha[2][3]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresPardubice
UmístěníUhersko
Souřadnice
Bažantnice v Uhersku
Bažantnice v Uhersku
Další informace
Kód2408
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní rezervace v Česku

Bažantnice v Uhersku je přírodní rezervace ev. č. 8 severovýchodně od obce Uhersko v okrese Pardubice. Oblast spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Rezervace byla nově vyhlášena Nařízením Pardubického kraje č. 8/2013 s účinností od 15. ledna 2014. Důvodem ochrany jsou hercynské dubohabřiny, lesák rumělkový (Cucujus cinnaberinus) a jeho biotop. Původní vyhláška nebyla zrušena.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Rezervace zahrnuje téměř celou zalesněnou část prostoru mezi obcemi Uhersko a Trusnov. V její centrální části se nachází malá luční enkláva se samotou sestávající z dvojice budov. Samota je účelovou komunikací napojena na zástavbu obou obcí. V nevelké vzdálenosti od severozápadního okraje rezervace prochází běžná silnice obě obce spojující, po které je vedena zeleně značená trasa KČT 4239 a cyklistická trasa 4237. Mezi severozápadním okrajem rezervace a silnicí se u bezejmenné kóty 261 m nachází zřícenina letohrádku Neulust.

Bažantnice v Uhersku

Předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Oblast rezervace je z větší části zalesněná, společenstvo tvoří buď smíšená dubohabřina (na sušších místech), nebo tvrdý luh (ve vlhkých partiích). Více než 90% porostů je přirozených. Dříve byla oblast využívána jako bažantnice, dnes se zde vyskytuje celá řada vzácnějších rostlin a hnízdí zde velké množství ptactva. V podrostu se vyskytuje např. pižmovka mošusová (Adoxa moschatellina), áron plamatý (Arum maculatum), dymnivka dutá (Corydalis cava), lýkovec jedovatý (Daphne mezereum), hlístník hnízdák (Neottia nidus-avis) a mnohé další. Vyskytují se zde také vzácné druhy hub. Z ptáků zde žije krutihlav obecný (Jynx torquilla), žluva hajní (Oriolus oriolus), strakapoud prostřední (Dendrocopos medius) a další.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nařízení č. 8/2013 ze dne 21.10.2013, Nařízení Pardubického kraje. [cit. 2014-04-26]. Dostupné online.
  2. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  3. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  4. FALTYSOVÁ, H. Chráněná území okresu Pardubice. In: Chráněná území ČR - Pardubicko. Praha: AOPK ČR a EkoCentrum Brno, 2002. Svazek IV.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]