Börzsöny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Börzsöny
Nejvyšší bod938 m n. m. (Csóványos)
Rozloha600 km²

Nadřazená jednotkaSeveromaďarské středohoří
Sousední
jednotky
Vyšehradské vrchy, Cserhát/Cerová vrchovina

StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
Börzsöny
Börzsöny
PovodíDunaj, Ipeľ
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Börzsöny, česky zřídka Beržeň[1] (maďarsky Börzsöny [Böržöň] nebo Börzsöny-hegység [Böržöň-heďšég], slovensky Brežany, starším jménem Novohradské vrchy či Novohradské hory) je sopečné pohoří na severu Maďarska ve Vnitřních Západních Karpatech, konkrétně Severomaďarského středohoří mezi řekami Dunaj a Ipeľ. Nachází se v župách Pest a Nógrád. Od sousedních Vyšehradských vrchů, které patří do stejné geomorfologické oblasti, je oddělen tokem Dunaje. Nejvyšší horou pohoří je Csóványos s nadmořskou výškou 938 m. Velkou část území zaujímá národní park Dunaj-Ipeľ.

Pohoří je nejzápadnější části Severomaďarského středohoří, což je součástí Vnitřních Západních Karpat. Pestrá krajina nabízí dobré možnosti pro pěší turistiku. Velká část Börzsöny je národním parkem. Z nejvyšší hory Csóványos lze vidět jeden z nejkrásnějších panoramat země s ohbím Dunaje.

Dělení pohoří[editovat | editovat zdroj]

Pohoří se dělí do čtyř částí: Vysoké Börzsöny (Magas-Börzsöny), Severní Börzsöny (Észak-Börzsöny), Západní Börzsöny (Nyugat-Börzsöny) a Jižní Börzsöny (Dél-Börzsöny).

Umístění Börzsöny (červená) ve fyzickém členění Maďarska

Vysoké Börzsöny (Magas-Börzsöny)[editovat | editovat zdroj]

Ve Vysokém Börzsöny se nachází nejvyšší vrcholy celého pohoří Börzsöny: Csóványos (938 m), Magos-fa (916 m), Nagy-Hideg-hegy (864 m) a Nagy-Inóc (826 m).

Hydrografie[editovat | editovat zdroj]

V pohoří se nachází asi 470 potoků. Větší části potoků mají čistou vodu. Nejdelší a největší vodním tokem pohoří je potok Kemence.

Flóra a fauna[editovat | editovat zdroj]

Velká část Börzsöny je pokryta duby a buky. V horách žije 16 druhů savců. V pohoří lze každoročně nalézt 117 druhů ptáků, z toho 90 tu pravidelně hnízdí. Nejznámější zpěvní ptáci jsou slavík, drozd a skřivan. Z obojživelníků tu žije nejznámější mlok skvrnitý.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Börzsöny na anglické Wikipedii.

  1. Pohoří Börzsöny [online]. 201104-27, rev. 2014-11-02 [cit. 2015-04-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]